Manuel Valls nu mai vrea spionaj între Franța și SUA
Premierul francez Manuel Valls a declarat miercuri că Statele Unite ‘trebuie să facă totul pentru a repara’ prejudiciile rezultate în urma recentelor dezvăluiri despre acțiunile de spionaj desfășurate de serviciile secrete americane împotriva instituțiilor statului francez, consemnează AFP.
Valls a cerut totodată elaborarea ‘unui cod de conduită în materie de culegere de informații și de respectare a suveranității politice’ în relațiile dintre Franța și SUA, care să prevadă că astfel de operațiuni de spionaj între cele două state ‘aliate’ nu sunt permise.
‘Statele Unite trebuie să recunoască nu doar pericolul pe care asemenea acțiuni îl implică asupra libertății dar și să facă totul — și cât mai repede — pentru a repara prejudiciile provocate în relațiile dintre țările aliate’, a spus premierul francez în fața Adunării Naționale.
El a recunoscut totuși că informația despre interceptarea convorbirilor telefonice a trei președinți francezi — Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande — de către serviciile americane ‘nu este pentru nimeni o surpriză’, după dezvăluirile anterioare făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden (refugiat în prezent în Rusia) problema fiind deja discutată între oficialii celor două țări, inclusiv în timpul vizitei efectuate anul trecut de președintele Francois Hollande la Washington. Potrivit lui Manuel Valls, atunci autoritățile americane și-au asumat angajamente care acum trebuie ‘amintite ferm și strict respectate’.
Presa franceză a publicat miercuri documente furnizate de site-ul Wikileaks, cu ajutor unei instalații de interceptare a comunicațiilor, amplasată pe acoperișul ambasadei SUA la Paris, potrivit cărora serviciile secrete americane au spionat în ultimii zece ani Palatul Elysée (sediul președinției franceze), ministerele de Interne, de Externe, al Justiției și al Apărării, Adunarea Națională, precum și mai multe ambasade. Instalații similare, aparținând Special Collection Service (SCS) — o unitate comună a NSA și CIA, ar mai exista în alte circa 80 de state ale lumii, dintre care 19 în Europa, în orașe precum Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena și Varșovia.
Nu este pentru prima dată când se vorbește despre interceptarea convorbirilor unor șefi de stat de către serviciile secrete ale SUA, care, potrivit lui Snowden, au ascultat telefoanele multor alți lideri, inclusiv al cancelarului german Angela Merkel. Informația a provocat anul trecut reacții puternice din partea autorităților de la Berlin, care au cerut de asemenea Washingtonului un acord pentru prevenirea unor asemenea situații în viitor.
Între timp, relațiile dintre Germania și SUA și-au reluat cursul normal, deși solicitarea Berlinului cu privire la un astfel de acord nu s-a concretizat deocamdată în nicio înțelegere formală.