Bucureștiului ar putea candida la titlul de Capitală Culturală 2021

Trevor Davies, consilier al programului „București 2021”, a declarat joi seară, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, că dorește ca seria de activități incluse în programul candidaturii orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană să creeze „o dezbatere non-politică”.

„Doar prin dezbatere, printr-un conflict de idei se poate ajunge la concluzii constructive”, a spus Davies, informează Agerpres.

Trevor Davies este președintele Teatrului Internațional din Copenhaga și coordonatorul proiectelor Capitala Culturală Europeană: Copenhaga (1996) și Aarhus (2017).

El a vorbit despre strategiile privind candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, alături de Anca Ioniță — coordonatoarea unui „Curatorium” creat în acest sens.

Curatorium-ul este format din artiști și persoane cu experiență vastă în diferite domenii, care vor coordona diverse programe sub umbrela „București 2021„. „Este a doua oară în istorie când se folosește un curatorium în strategia unui oraș candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană”, a subliniat Davies. De obicei, strategia orașelor candidate este stabilită de un director artistic.

În acest moment, membri ai Curatoriumului sunt: Mihai Balko, Nicoleta Bitu, Andrei Borțun, Svetlana Cârstean, Cătălin Crețu, Codruța Cruceanu, Teodor Frolu, Cosmin Manolescu, Mihaela Michailov, Antigona Rogozea, Noemi Salanțiu, Adrian Schiop, Mihaela Vasile și Anamaria Vrabie.

În acest grup se identifică atât vulnerabilitățile orașului, cât și potențialul său neexploatat. Anca Ioniță a explicat că în acest sens au fost realizate șapte workshop-uri în sectoarele Bucureștiului — două în sectorul 1 și câte unul în fiecare dintre celelalte cinci.

Bucureștenii participanți au fost rugați să răspundă la chestionare referitoare la viața culturală din sectorul lor, despre „plusurile” și „minusurile” zonei în care locuiesc.

Ioniță a arătat că una dintre concluziile acestor sondaje a fost că majoritatea bucureștenilor sunt atenți la componenta de agrement în spațiile verzi ale orașului. În ceea ce privește viața culturală, aceasta este „foarte slabă” în cartiere.

„Oferta culturală este aproape în întregime în centru”, a spus aceasta și a subliniat că una dintre strategiile București 2021 este să aducă mai multe activități culturale în cartiere.

„Cultural, totul se desfășoară pe o rază de 3 kilometri”, a explicat Ioniță. „Obiectivul nostru este să întoarcem balanța”, a adăugat ea.

De asemenea, una dintre problemele pe care platforma „București 2021” le adresează este faptul că în Capitală nu există un simț profund al comunității. „Majoritatea cetățenilor Bucureștiului nu sunt atașați de oraș. Bucureștiul este pentru mulți un oraș de tranzit, nu un oraș de locuit”, a mai spus ea.

Platforma „București 2021” a fost împărțită în jurul a trei concepte, de care au fost legate dezbateri, workshop-uri, evenimente — „Memoria”, „Explorarea” și „Imaginarea” orașului.

În toamnă va începe seria de evenimente legată de „Imaginarea” orașului, care își propun să implice în mai mare măsură cetățenii Capitalei. Proiectul este coordonat de ArCuB și implică atât organizații non-guvernamentale, cât și autorități publice ale Capitalei.

Printre orașele românești care candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 se mai numără, printre altele, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara.

„Este o competiție a orașului cu orașul, nu este un concurs de frumusețe”, a subliniat Anca Ioniță.

Dosarele de candidatură vor fi depuse pe 10 octombrie iar orașele care au trecut de faza de preselecție vor fi anunțate în decembrie anul acesta. Orașul care va fi desemnat câștigătorul competiției va fi anunțat în septembrie 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.