Reclame românești din secolul XIX, la Muzeul de Istorie Sighișoara
Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, Nicolae Teșculă, a anunțat vineri că turiștii care participă la cea de-a XXIII-a ediție Festivalului Sighișoara Medievală, care se desfășoară începând de joi până duminică, pot admira în sala de la baza Turnului cu Ceas o expoziție de reclame românești din secolul al XIX-lea, care apăreau în ziarele din Transilvania.
”În aceste zile de festival, avem o mică expoziție temporară, organizată de către Casa de Cultură a municipiului Cluj-Napoca, dedicată reclamelor românești din secolul al XIX-lea. Sunt reclame care apăreau în ziarele, în special, din Transilvania și nu numai, în publicațiile românești. Sunt reclame interesante dedicate transportului, medicamentelor, serviciilor etc. Spre exempu, leacuri împotriva beției, chiar reclame la băuturi și așa mai departe. Unele dintre ele sunt destul de haioase. Expoziția va putea fi văzută pe parcursul festivalului de către publicul care vizitează muzeul’, a declarat Nicolae Teșculă, informează Agerpres.
În expoziție sunt 40 de reclame, scanate din ziare la o rezoluție foarte bună, astfel încât publicul să își poată face o imagine despre ceea ce se consuma sau ceea ce se folosea în urmă cu mai bine de 100 de ani.
Astfel, dintr-o reclamă la ”țoale de iarnă pentru cai” aflăm că cele 8000 de bucăți scoase la vânzare sunt ‘admirabile, frumoase, trainice, acomodate pentru economie, foarte groase, durabile, aproape neruinabile’ și, mai mult decât atât, ‘singur materialul brut a costat mai mult decât acum țoalele gata’.
Dintr-un anunț al unui restaurator de instrumente muzicale, Iosef Nagy, aflăm că ‘o violină, oricât de frământată, se repară astfel încât devine ca orice violină nouă de calitate bună’.
Farmacia ‘La Vulturul’ din Lugoj oferea spre comercializare un leac împotriva beției, arătând că ‘beția curabilă prin antibetinul aplicat în numeroase ceasuri cu succes strălucit’, date fiind scrisorile primite drept mulțumire. Antibetinul putea fi dat bețivului fără ca acesta să știe, întrucât nu avea gust.
Despre ”Cognacul Alessandriu marca Steaua României” aflăm că sticla este frumoasă ‘dar ce e în sticlă e mult mai grozav’. Anunțul continua: ‘Și de nu mă credeți, gustați și vă veți convinge de superioritatea Cognacului Alessandriu’.
Printr-un alt anunț, ”Farmacia Română’ din București înștiința oamenii că farmacistul Curții Regale, Chr. Alessandriu, a preparat ”Vinul copiilor’, care este medaliat cu aur, iar acest vin ajută preîntâmpinarea maladiilor în cazul copiilor peste 6 luni și la dezvoltarea corpului pentru tinerele fete.
Din cele 40 de reclame din secolul al XIX-lea se poate deduce cum decurgea viața economică în perioada respectivă, însă și limbajul folosit pentru promovarea acesteia.