Cum luptăm contra osteoporozei
Osteoporoza face din ce în ce mai multe „victime” în rândul nostru, al femeilor. Principalele „arme” în lupta cu osteoporoza sunt mişcarea şi alimentaţia. Oasele continuă să crească în duritate şi grosime până în jurul vârstei de 35 de ani, după care procesul se inversează şi se pierd cantităţi mici de os încetul cu încetul, în fiecare an.
Acest lucru se accelerează odată cu menopauza şi cu înaintarea în vârstă. Mişcarea regulată clădeşte oase puternice – pentru a-şi păstra mineralele, oasele trebuie să fie presate, tracţionate, împinse sau răsucite. Lucrul de care au nevoie oasele este o plimbare sau un alt gen de mişcare astfel încât să aibă parte de „o zguduire” de cel puţin 30 de minute în fiecare zi.
În condiţiile unui aport de proteine animale excesiv, organismul nu acumulează calciul, ci îl pierde de fapt şi asta deoarece proteinele sunt descompuse şi excretate prin rinichi. Calciul este extras din oase pentru a neutraliza efectele toxice ale sulfaţilor şi fosfaţilor conţinuţi în special în proteine animale.
De aceea, este bine să incluzi în alimentaţie si proteine de origine vegetală (soia, lapte de soia, migdale, alune, cereale integrale, fasole, mazăre, spanac, mazăre galbenă, caise, smochine, mere), toate oferind un aport important de calciu şi unele vitamine.
Foloseşte sarea gemă grunjoasă, în loc de sare fină şi ultrafină, care sărăceşte corpul de numeroase microelemente.
Evită „mâncătorii” de calciu: ţigări, cafea, alcool, carne roşie, dulciuri rafinate, înlocuindu-le cu o băutură din apă, miere şi scorţişoară, sucuri prepararte în casă din fructe proaspete şi alăturând fiecărei mese o salată din vegetale proaspete: varză, ardei, sfeclă, ridichi.
Bea cafea de orz, care îţi va asigura un nivel de energie ridicat fără a fura din rezervele organismului.