Criza refugiaţilor care iau cu asalt Europa se amplifică

Criza refugiaţilor care iau cu asalt Europa se amplifică. Bulgaria şi-a trimis armata la graniţa cu Macedonia. Ungaria cere mai mulţi bani de la Bruxelles, iar în Germania a fost incendiat un centru pentru refugiaţi. Asta, în timp ce numărul celor care îşi caută o viaţă mai sigură şi mai bună în Europa continuă să crească.

Cu vieţile adunate în rucsaci şi pungi de plastic, mii de refugiaţi au trecut pe jos graniţa Ungariei. Statul vecin a primit luni 2.093 de oameni, cea mai mare cifră zilnică a acestui an, iar numărul lor nu a scăzut nici marţi. Punctul de trecere de la Roszke a devenit principala rută catre spaţiul Schengen şi Uniunea Europeană. Este locul unde autorităţile ungare încă nu au ridicat gardul care ar urma să stăvilească fluxul de refugiaţi.

La Budapesta, una dintre principalele gări ale orasului, Keleti, arată ca o tabără de refugiaţi. Autorităţile cer fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană, în timp ce criza este exploatată în scopuri politice. Partidul Fidesz vrea o consultare populară pe tema imigraţiei şi terorismului, o alăturare de termeni criticată de mulţi, şi a împânzit capitala cu mesaje de genul: „dacă veniţi în Ungaria, trebuie să ne respectaţi cultura” şi „nu puteţi să luaţi slujbele ungurilor!”.

Cum foarte putin probabil ca un refugiat din Siria sau Afganistan să ştie limba maghiară, mesajele sunt destinate electoratului. Un mic partid, recent înfiinţat, a iniţiat o contra-campanie, de această dată în limba engleză, prin care le urează bun venit refugiaţilor şi îşi cer scuze pentru primul ministru.

Sentimentele anti-imigranţi se regăsesc şi în Germania, unde un centru pentru refugiaţi a fost incendiat. Se estimează că numărul celor care vor cere azil în Germania va atinge 800.000, de patru mai mulţi comparativ cu anul trecut.

Este cea mai gravă criză a refugiaţilor cu care s-a confruntat Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Şi care, deocamdată, va continua. Potrivit ONU, în următoarele luni, în fiecare zi, în medie 3.000 de refugiaţi vor trece graniţa Macedoniei în drumul spre Europa Occidentală.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.