Alegeri legislative în Egipt
Alegerile legislative în Egipt vor fi organizate între 17 octombrie și 2 decembrie, etapa finală a unei foi de parcurs spre democrație despre care criticii afirmă că a fost pătată de reprimarea disidenței, a anunțat, duminică, Comisia Electorală Națională, citată de Reuters și AFP.
Anunțul a fost făcut la peste doi ani de la destituirea președintelui Mohamed Morsi de către armată. Puterea, condusă atunci de facto de șeful armatei devenit președinte Abdel Fattah al-Sisi, a promis aceste alegeri pentru începutul anului 2014. Dar anunțul datei a fost amânat de mai multe ori.
Cei 568 de deputați ai singurei camere a parlamentului egiptean vor fi aleși în timpul unor operațiuni de votare foarte complexe combinând scrutinul uninominal și de listă în două faze, a declarat duminică în fața presei președintele Comisiei Electorale Supreme, Ayman Abbas.
Scrutinul se va deschide la 17 octombrie prin votul unei părți a egiptenilor ce trăiesc în străinătate, urmat pe 18 și 19 octombrie de alegătorii din 14 dintre cele 27 de provincii ale țării. Acești alegători din prima fază ar putea vota din nou la 26, 27 și 28 octombrie pentru departajarea candidaților admiși în turul doi.
A doua fază, care implică alți egipteni din străinătate și cele 13 alte provincii, va avea loc pe 21, 22 și 23 noiembrie pentru primul tur, 30 noiembrie și 1 și 2 decembrie pentru turul doi.
Ultimele alegeri parlamentare în țară au avut loc la sfârșitul anului 2011 și au fost câștigate de Frăția Musulmană a lui Mohamed Morsi, care a fost primul președinte ales democratic al Egiptului.
Abdel Fattah al-Sisi, ales președinte în mai 2014, este acuzat în mod regulat de organizațiile internaționale de apărare a drepturilor omului că conduce un regim foarte represiv și a eliminat orice opoziție de pe scena politică.