Agresorul ambasadorului SUA la Seul, 12 ani de închisoare

Un militant naționalist a fost condamnat vineri la 12 ani de închisoare pentru că l-a rănit cu o armă albă pe ambasadorul SUA la Seul, victima având nevoie de 80 de puncte de sutură la față, informează AFP.

Kim Ki-Jong, de 56 de ani, a fost urmărit penal pentru tentativă de crimă asupra lui Mark Lippert în martie acest an, în timpul unui mic dejun oficial de Seul.

Parchetul a cerut 15 ani de închisoare în cazul său. Tribunalul a considerat că acuzatul nu dă ‘niciun semn de remușcare’ și ‘a încercat să-și justifice actul pe întreaga durată a procesului’. Această agresiune asupra unui emisar al celui mai important aliat al Coreii de Sud, atât din punct de militar, cât și diplomatic, precum și imaginile dramatice cu chipul însângerat al ambasadorului, au șocat puternic în Coreea de Sud.

Chiar dacă dezbaterile politice sunt uneori pasionate, violența este rară în această țară. De asemenea, a apărut un sentiment de rușine, opinia publică întrebându-se cum a fost posibil ca un om cunoscut pentru acte de violență împotriva unor reprezentanți străini să comită acest atac.

Kim Ki-Jong, considerat în Coreea de Sud un naționalist solitar, a fost condamnat în 2010 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a aruncat cu o piatră în ambasadorul Japoniei la Seul. El le-a explicat anchetatorilor că ambasadorul american a fost o țintă ‘simbolică’ și că a dorit să protesteze împotriva exercițiilor militare comune desfășurate regulat de Coreea de Sud și SUA.

Aceste exerciții comune alimentează permanent tensiunile între Coreea de Sud și Coreea de Nord, Phenianul considerându-le o repetiție generală a unei invazii pe teritoriul său. Acuzatul a afirmat că aceste manevre comune se află la originea blocajului în dialogul dintre Nord și Sud. Deși a recunoscut atacul asupra ambasadorului american, el a negat constant că a avut intenția de a-l ucide.

Kim a fost achitat pe de altă parte de acuzația de încălcare a legii privind ‘securitatea națională’, care i s-a adus pentru că a făcut apologia Coreii de Nord. Această lege a intrat în vigoare în 1948 pentru a proteja tânăra Coree de Sud de tentative de infiltrare din statul vecin comunist, aceasta interzicând orice promovare scrisă sau orală a ideologiei din Coreea de Nord. Suspectul a mers în Coreea de Nord de șapte ori și a încercat să construiască la Seul un memorial în gloria lui Kim Jong-Il după decesul liderului nord-coreean din 2011.

Coreea de Nord a dezmințit mereu că ar fi jucat cel mai mic rol în agresiunea asupra ambasadorului. Acuzațiile în acest sens fac parte dintr-o campanie de defăimare ‘agresivă’, a afirmat Phenianul, chiar dacă agenția oficială KCNA a scris că atacul reprezintă ‘o pedeapsă corectă’ pentru refuzul Washingtonului de a pune capăt exercițiilor militare comune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.