Vorbe despre Muzică şi Muzicieni, la Sala Studio

Fundaţia Calea Victoriei şi Teatrul Odeon vă invită vineri 18 septembrie, de la ora 19.30, la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, desfăşurat la Sala Studio.

Ne vom reîntâlni cu dirijorul Tiberiu Soare, care ne va povesti despre marele compozitor german “Richard Wagner şi Fascinaţia Operei de artă totale”.

Richard Wagner a schimbat complet felul în care s-a scris şi s-a ascultat muzica. Compozitorii de după el au ţinut cont de stilul lui, chiar şi prin antiteză, aşa cum este cazul lui Debussy. Putem spune că, alături de Bach şi de Beethoven, Wagner este unul dintre cei mai influenţi muzicieni din istoria muzicii clasice.

Revoluţionar în modul în care concepe muzica, el a realizat o disoluţie în formele de scriere muzicală. Dacă muzica lui J. S. Bach a funcţionat drept un catalizator, muzica lui Wagner a funcţionat în sens opus.
Publicul din vremea lui Wagner a fost fie extrem de admirativ, fie scandalizat; însă nimeni nu a rămas indiferent în faţa creaţiei acestui geniu excentric, a acestui dirijor super-star.

Într-o Europă agitată, Wagner a încercat să se refugieze în tărâmul mitologic, supranatural. Nu există operă de Wagner în care să nu apară elementele supranaturale. El combina saga legendelor vechilor popoare germanice şi ajungea la o sinteză proprie extrem de spectaculoasă, înţesată de simboluri şi motive fascinante.

Richard Wagner este primul compozitor de operă care a reuşit să fie şi libretist. A dorit şi a reuşit să creeze OPERA DE ARTĂ TOTALĂ, care precede şi pregăteşte marile co-producţii hollywoodiene – orchestra extinsă, costume extraordinare, decoruri fabuloase, efecte speciale, muzica memorabilă.

„Wagner a avut influenţe atât de mari încât foarte mulţi compozitori sau stiluri de scriitură de după el ar fi fost de neconceput. Printre ei se numără, de exemplu, John Williams, care a scris muzica la Războiul stelelor, muzică ce vine într-o descendenţă indirectă din muzica lui Wagner.” – fragment din cartea Pentru ce mergem la Operă, de Tiberiu Soare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.