6% din PIB i-ar ajuta pe tinerii cu „boli ale bătrâneţii”
6% din PIB pentru Sănătate ar însemna fonduri şi pentru tinerii, tot mai mulţi, diagnosticaţi cu afecţiuni pe care lumea le asociază cu bătrâneţea. Bolile reumatice inflamatorii îi pot ţintui în scaunul cu rotile dacă nu ajung din timp la medicul potrivit. Un balerin din Cluj este un exemplu de învingător: s-a ridicat deasupra bolii şi îşi continuă meseria!
Durerea devenise acum 6 ani partenera nedorită a lui Robert. Îi chinuia fiecare încheietură, zi şi noapte. El era un balerin de 22 de ani, ea, durerea, avea un nume nou pentru el: poliartrită reumatoidă. O boală inflamatorie care apare la o persoană dintr-o sută. Primii 3 ani au fost cei mai grei, dar Robi nu s-a lăsat doborât. Dansul, pasiunea din copilărie care i-a devenit profesie, l-a ajutat să se ridice şi deasupra bolii.
Acum, la 28 de ani, Robi se simte mai în formă ca niciodată. De 3 ani a scăpat de dureri. A avut şi un sprijin important: a primit gratuit de la stat aşa-numitul tratament biologic. Este foarte scump, dar şi cel mai eficient.
Cei mai mulţi bolnavi suferă însă fără să ştie ce au. Peste jumătate dintre pacienţii cu poliartrită reumatoidă îşi pierd slujba în primii 10 ani de la declanşarea bolii. Afecţiunile reumatismale pot distruge articulaţiile. Dacă sunt depistate prea târziu, e ireversibil.
Vizita la medic e obligatorie în astfel de cazuri. Numai că avem prea puţini reumatologi. În unele zone, există doar unul singur pentru un judeţ sau chiar două.
Robert, balerinul Operei Naţionale din Cluj Napoca, a avut şansa de a trăi într-un oraş mare şi a învins boala.
Cu o finanţare de cel puţin 6% din PIB pentru sănătate, ar fi mult mai mulţi învingători.