Trei filme românești, proiectate în avanpremieră la TIFF
Trei filme românești regizate de Anca Damian, Dan Chișu și Nicolae Constantin Tănase vor fi prezentate în avanpremieră la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) Mureș, care se desfășoară de vineri până duminică.
‘Spectatorii din Mureș vor avea ocazia să fie primii care văd trei filme produse în România și proiectate în avanpremieră. Este vorba despre ‘Muntele magic’, în regia Ancăi Damian, ‘București non-stop’ în regia lui Dan Chișu, și ‘Lumea e a mea’, regizat de Nicolae Constantin Tănase’, a anunțat Asociația pentru Film și Cultură Urbană, organizatoarea TIFF Mureș, într-un comunicat de presă.
Tot în premieră, TIFF Mureș va fi deschis vineri seara cu piesa de teatru ‘Vocea Umană’, a cărui protagonistă este Oana Pellea.
‘Pentru prima oară, TIFF Mureș propune publicului o piesă de teatru. Oana Pellea va urca pe scena Teatrului Ariel cu monologul dramatic ‘Vocea umană’, iar în aceeași seară o vom descoperi și pe marele ecran, prin proiecția filmului ‘Starea de fapt’, la care va fi prezentă pentru a răspunde întrebărilor publicului alături de regizorul Stere Gulea. O altă premieră la TIFF Mureș este prima lansare de carte propusă de festival: Iulian Tănase își va prezenta volumul ‘Teoria tăcerii”, mai precizează comunicatul de presă.
TIFF Mureș mai propune o listă lungă de invitați speciali din lumea filmului, cum sunt Mircea Daneliuc, omagiat la 40 de ani de activitate regizorală prin proiecția a trei dintre lung-metrajele sale, Oana Pellea, Stere Gulea, Florin Mihăilescu, Ion Besoiu, Gigi Ifrim, Alexandru Bindea, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și regizoarea maghiară Sós Ágnes.
În cadrul TIFF Mureș, pe lângă premiere vor fi prezentate o serie de filme, concerte, prezentări de actori și regizori, care vor dialoga cu publicul.
‘Cele mai de succes producții românești ale ultimilor ani vor fi în prim plan la TIFF Mureș 2015. Vineri, când în România se comemorează Holocaustul, TIFF Mureș propune o proiecție tematică: documentarul ‘Aliyah Dada’, în regia Oanei Giurgiu, urmărește drumul evreilor dintr-o comunitate românească spre Israel și explorează relația comunității evreiești cu istoria României moderne, o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica prea curând. Sâmbătă, Cinema Arta găzduiește proiecția unui film care a câștigat ‘Ursului de Argint’ pentru cea mai bună regie la Berlin 2015: ‘Aferim!’, în regia lui Radu Jude. Actorul Alexandru Bindea va fi prezent la Târgu Mureș pentru proiecția acestui film, care urmărește drumul zapciului Constantin și al fiului său prin sudul țării, în căutarea unui sclav țigan fugit de la curtea boierului său, în România secolului al IX-lea’, se mai arată în document.
De asemenea, filmul ‘De ce eu?’ — bazat pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care a investigat un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic al anilor 2000 — va fi proiectat în prezența regizorului Tudor Giurgiu.
Regizoarea Sós Ágnes din Ungaria este invitata specială a TIFF Mureș și va prezenta filmul ‘Valurile iubirii’ (‘Szerelempatak’), un documentar despre viața dintr-o comunitate maghiară din Transilvania, care câștigat premiul Alpe Adria Cinema pentru cel mai bun documentar la Trieste 2014.
Organizatorii au spus că tot din Ungaria vin filmele ‘Orașul câinilor’ (‘Fehér isten’, regia Mundruczó Kornél, câștigător al Marelui Premiu Un Certain Regard la Cannes 2014) și ‘Dintr-un motiv inexplicabil’ (‘Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan’, regia Gábor Reisz).