Spectacolul „Mein Kampf” deschide a XXV-a ediție a FNT

Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va deschide oficial vineri, cu spectacolul „Mein Kampf” în regia lui Alexandru Dabija, producție a Teatrului Național Cluj-Napoca, care va putea fi văzut la Sala Mare a Teatrului Național din București, de la ora 20,00.

La ediția din acest an a festivalului, publicul va putea vedea 44 de spectacole, selecționate din stagiunea 2014-2015, precum și trei producții invitate din străinătate. Vor mai fi organizate expoziții, conferințe, dezbateri, lansări de carte.

Potrivit organizatorilor, FNT își propune nu doar să fie în strictă actualitate, ci și să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele 10 expoziții de fotografie și plastică deschise pe toată perioada evenimentului, publicul va avea ocazia să-și aducă aminte atât de mari nume ale teatrului precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ștefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum. De asemenea, vor fi prezentate și două expoziții inedite: „Lume” — 70 de fotografii realizate de Silviu Purcărete, expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național din București, și „Graficaturi” — 40 de lucrări de grafică și caricatură de Horațiu Mălăele, în spațiile afine sălii Studio.

Foaierul Teatrului de Comedie găzduiește un eveniment expozițional multimedia — „Comedia Remix”—, despre nașterea și creșterea acestei instituții de cultură.

Expoziția dedicată sărbătoririi a 25 de ani de FNT „Afișele vremii. Vremea teatrului” cuprinde o selecție de afișe de festival și ale spectacolelor prezentate la acest eveniment în perioada 1990 — 2014, care va da viață și culoare Pasajului Universității, transformat pe durata festivalului în „Pasajul FNT”. Ea va fi completată de o expoziție virtuală de fotografie de teatru — imagini din spectacolele selecționate în cele 24 de ediții, intitulată „25 de ani de FNT. O istorie în imagini”, realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, precum și pe site-ul www.fnt.ro.

De asemenea, o retrospectivă a expozițiilor prezentate la Cvadrienala de scenografie și arhitectură de teatru de la Praga, ediția 2015, își va afla locul, pe toată durata festivalului, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. „Rădăcini” și „Libertate” sunt expoziții organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Seria Conferințelor FNT va fi deschisă de un „Fals proiect de doctorat”, o conferință-atelier de rostire a poeziei susținută de actorul Ion Caramitru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.