Gala Muzicii Ruse, la Festivalul Timișoara Muzicală
Gala Muzicii Ruse, cu participarea unor laureați ai Concursului Internațional „Mihail Glinka” din Moscova, a avut loc vineri seara, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara (ONRT), în cadrul celei de-a XL-a ediții a Festivalului Internațional Timișoara Muzicală.
‘Spectacolul din această seară a fost ideea prietenului meu, marele tenor al lumii, Corneliu Murgu. Eu l-am invitat la Concursul Internațional ‘Mihail Glinka’, la Moscova (în decembrie 2014, n.r.). După concurs, mi-a spus: ‘Vlad, știi că, pentru mine, muzica rusă este viața mea, în artă. Am putea face o serată cu Gala Muzicii Ruse în Festivalul meu de la Timișoara?’. Eu i-am spus: ‘De ce nu?’, iar el mi-a propus să facem serata cu laureați ai Concursului Internațional ‘Mihail Glinka”, a declarat renumitul tenor Vladimir Piavko, prezent la festivalul de la Timișoara.
Piavko, care a evoluat el însuși pe scena Operei timișorene în 1977, ca solist, iar fiica sa a jucat tot aici roluri precum Norma, Tosca sau Aida, a remarcat o diferență între lumea artei lirice europene de azi și cea din Rusia, în ceea ce privește stabilitatea corpului artistic al unei Opere.
‘În Europa, am întâlnit următoarea situație: orchestra și corul sunt ale teatrului, dar starurile, soliștii, sunt invitați din alte părți. La noi, în Rusia, teatrul este stabil, soliștii sunt stabili, corul și orchestra sunt stabile (proprii teatrului, n.r.). O tânără japoneză (…) care a studiat la noi (la Moscova, n.r.) mi-a spus: ‘Pentru artă, mai bun este comunismul, pentru a trăi — capitalismul”, a afirmat Piavko.
Tenorul a apreciat ampla manifestare muzicală de la Timișoara, remarcând în mod deosebit spectacolul ‘Aida’, care a deschis Festivalul Internațional Timișoara Muzicală (18 octombrie). ‘Este atâta seninătate pe fețele spectatorilor, iar acest lucru îmi place! Spectacolul premierei Aida, din cadrul Festivalului Internațional Timișoara Muzicală, a fost excepțional’, a spus Piavko.
Managerul ONRT, maestrul Corneliu Murgu, i-a oferit lui Vladimir Piavko, la sfârșitul spectacolului, ‘în semn de mulțumire și de prețuire’, o casetă de lux cu un concert de muzică rusească.
‘În decembrie 2014 am fost în juriu la Concursul ‘Mihail Glinka’ și atunci mi-a venit ideea că ar fi foarte frumos să facem un concert la Timișoara, tocmai cu laureați ai acestui concurs. Bineînțeles, prietenia pe care o am cu Piavko este un motiv în plus și iată, s-a realizat. Pregătirea a durat aproape un an’, a declarat Corneliu Murgu pentru Agerpres.
Directorul ONRT a apreciat că ediția din acest an a Festivalului Internațional Timișoara Muzicală este una bogată, faptul că a invitat două Opere Naționale, pe cea din Cluj-Napoca și pe cea din Belgrad, plus Filarmonica de la Sibiu, reprezentând elementele noi. ‘În plus, venim cu foarte mulți soliști străini, cu premiera Norma (22 noiembrie), iar Festivalul a fost deschis cu Aida, operă-simbol pentru noi, întrucât cu ea s-a deschis activitatea Operei din Timișoara, în 1947. (…).
Dacă acest festival a durat 40 de ani, peste alți 40 de ani nu voi mai fi, dar sper că va fi la fel de frumos, precum această ediție’, a conchis Cornel Murgu.