Lupta antidrog umple închisorile federale americane
Peste jumătate din deținuții închisorilor federale americane au fost condamnați pentru trafic de droguri, potrivit unui studiu publicat marți care confirmă că cele mai mari pedepse le primesc dealerii de „crack”, în mare majoritate negri, relatează AFP.
Din 1998 în 2012, populația închisorilor federale a crescut cu 84%, creștere cauzată în principal de combaterea traficului de stupefiante, precizează studiul realizat de Biroul de statistici al justiției pe un eșantion de 94.678 deținuți în anul 2012.
Peste jumătate (54%) dintre prizonierii condamnați într-un caz legat de droguri au primit această sentință pentru cocaină — sub formă de crack (28%) sau praf (25%) — metamfetamina, canabisul și heroina reprezentând 23%, 12% și 6% din total.
Studiul confirmă diferențele bazate pe originea etnică a deținuților: negri reprezintă 88% din prizonieri condamnați pentru crack, hispanicii 54% din cei încarcerați pentru trafic de cocaină, în timp ce albii sunt în proporție de 48% în rândul celor implicați în traficul de metamfetamină.
Durata medie a pedepsei privative de libertate primită de acești traficanți este de 11 ani, dar cei condamnați pentru trafic de crack primesc chiar pedepse mai mari — 170 de luni în medie, respectiv peste 14 ani — și au tendința de a avea un cazier judiciar mai încărcat.
Peste o treime din deținuții condamnați în cazuri legate de droguri nu au totuși niciun trecut infracțional sau au antecedente considerate minore.
Acest studiu oficial a fost făcut public în contextul în care SUA pune sub semnul întrebării sistemul său judiciar, care dă prioritate încarcerării micilor delincvenți care au de ispășit pedepse grele.
Săptămâna trecută, 130 de responsabili din poliție, șerifi și procurori au criticat încarcerările lungi sistematice, găsind deschidere la Casa Albă. Barack Obama s-a declarat dispus la o reformă a sistemului, argumentând că închisoarea nu este decât „un instrument printre altele”.
Un semn în această direcție este faptul că SUA vor elibera anticipat începând cu săptămâna viitoare mai multe mii de deținuți considerați ca prezentând un risc scăzut de recidivă. Măsura îi vizează în principal pe micii delincvenți condamnați în dosare minore legate de droguri. Unii dintre aceștia sunt însă în închisori de peste 20 de ani.