Grevă spontană în sediile ANAF din țară

Câteva mii de angajaţi de la direcţiile de Finanţe din ţară şi din administraţia locală au oprit lucrul, marţi dimineaţă, cerând majorarea salariilor şi reclamând că salariile celor din Ministerul de Finanţe şi ANAF au crescut printr-o Ordonanţă a Guvernului adoptată „pe ascuns”.

Alianţa Sindicatelor Sed Lex a anunţat, marţi, că angajaţii din instituţiile fiscale, din primării şi din alte unităţi din administraţia locală au declanşat un protest spontan pe termen nelimitat, cerând creşteri salariele similare celor acordate în învăţământ şi sănătate, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor Sed Lex, acţiunile de protest au fost declanşate spontan şi durata acestora nu poate fi precizată, angajaţii din administraţie publică reclamând faptul că lor nu le-au fost acordate creșteri salariale, în condiţiile în care în acest domeniu media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net.
Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale ş chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul Fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale„, spun liderii Sed Lex în comunicatul de presă.

La Cluj, peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj au întrerupt lucrul, marţi dimineaţă, şi s-au adunat în curtea instituţiei. Liderul de sindicat din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, Ilie Rostogol, a declarat, marţi, că majorarea salariilor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor s-a făcut „pe ascuns”, potrivit Mediafax.
Suntem nemulţumiţi de faptul că, pe ascuns, printr-o Ordonanţă de Guvern, s-au majorat de la 1 noiembrie salariile celor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor şi ANAF cu peste 60%, iar nouă, celor din teritoriu, ni s-a transmis că majorarea va avea loc doar în primul trimestru al anului viitor. Noi suntem albinele, colectăm banii, iar ei care coordonează îşi majorează salariile„, a spus Rostogol.

Alţi mii de angajaţi de la Finanţele Publice din judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi,  Giurgiu, Suceava, Hunedoara au întrerupt lucrul şi au ieşit în stradă, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale. „Ne deranjează că actuala creștere salarială s-a făcut doar pentru cei din aparatul propriu al ANAF și Ministerul Finanțelor. Toate celelalte regiuni din țară au fost lăsate la o parte. Este o discriminare între colegi„, a declarat vicepreședintele Sindicatului Finanțe Deva, Marius Pop, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat că motivația potrivit căreia salariile din aparatul central au fost majorate pentru că funcționarii de acolo ar avea mai mult de lucru nu are un fundament real. „Și colegii din teritoriu sunt foarte aglomerați. Am preluat atâtea (sarcini de serviciu, n.r.) de la Casa de Pensii, Casa de Sănătate. Avem și dosarele întocmite de colegii de la Antifraudă, pentru că așa e legea„, a spus Pop.

Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută. Ministerul Finanţelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creştere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Majorarea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.