NATO, pregătită să facă față unor amenințări simultane

Generalul german Hans-Lothar Domröse, comandantul programului de aplicații militare Trident Juncture 15 – TRJE 15, cel mai important exercițiu al NATO în ultimul deceniu, a subliniat, într-un interviu acordat agenției EFE, că NATO trebuie să fie capabilă să facă față simultan la două amenințări, atât în flancul estic și în cel sudic.

„Cu cinci ani în urmă, la (summitul NATO de la) Lisabona nu aveam un război în Europa. Președintele Putin era un prieten și un partener strategic. (…) Daesh (acronimul în limba arabă al grupării Statul Islamic), care în prezent alimentează conflictele în Siria și Libia, era necunoscută. În cinci ani, scena s-a schimbat”, a sintetizat generalul german actualul context strategic, insistând asupra amenințării venite din est, unde „Putin a anexat Crimeea și creează tensiuni în estul Ucrainei” și asupra multitudinii grupărilor teroriste active în Orientul Mijlociu și Africa.

Prin urmare, el a atenționat că „adevărata provocare este de a putea face față la două amenințări simultane, în est și sud, pentru a ne proteja populația”.

Referindu-se la exercițiul TRJE 15, generalul Domröse a precizat că acesta are la bază conceptul interoperabilității, care se extinde și colaborării cu statele partenere NATO, ce participă de asemenea la aplicații.

Dar elementul de noutate al acestui program este combaterea propagandei inamice: ‘Este prima dată când avem în vedere rețelele de socializare. De exemplu, recentele tensiuni din Ucraina au arătat că rețelele de socializare joacă un rol important. Mediile de comunicare sunt importante pentru acum suntem toți conectați prin telefoane inteligente. Oricine poate fi informat, indiferent unde s-ar afla’.

Așadar, după episodul apariției combatanților cu uniforme fără însemne în Crimeea și în estul Ucrainei, așa-zișii „omuleți verzi”, și în contextul acțiunilor propagandistice ale jihadiștilor din Statul Islamic și ale altor grupări teroriste, NATO conștientizează necesitatea de a acționa și la acest capitol, a admis generalul Hans-Lothar Domröse.

În acest context, el a anunțat crearea unei unități NATO însărcinate cu rețelele de socializare. Cât despre căile de contracarare a mesajelor propagandistice, generalul german a apreciat că cea mai eficientă este să se spună adevărul. „Am încredere că, în timp, oamenii vor ști să facă distincția între informațiile autentice și propagandă. Și acesta este obiectivul nostru”, a conchis comandantul programului de aplicații militare TRJE 15.

Acest exercițiu multinațional, la care participă peste 36.000 de soldați din circa 30 de state NATO, inclusiv România, și din țări partenere, se desfășoară în perioada 3 octombrie — 6 noiembrie în Italia, Norvegia, Portugalia și Spania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.