Muzeul parizian Rodin se deschide după trei ani de renovare

După trei ani de renovare, Hotel Biron, care găzduiește Muzeul Rodin, se redeschide în 12 noiembrie la Paris, cu o prezentare nouă ce pune accentul pe activitatea de creație a marelui sculptor, la fel de popular și astăzi, transmite sâmbătă AFP.După trei ani de renovare, Hotel Biron, care găzduiește Muzeul Rodin, se redeschide în 12 noiembrie la Paris, cu o prezentare nouă ce pune accentul pe activitatea de creație a marelui sculptor, la fel de popular și astăzi, transmite sâmbătă AFP.După trei ani de renovare, Hotel Biron, care găzduiește Muzeul Rodin, se redeschide în 12 noiembrie la Paris, cu o prezentare nouă ce pune accentul pe activitatea de creație a marelui sculptor, la fel de popular și astăzi, transmite sâmbătă AFP.

„Clădirea era într-o stare îngrijorătoare. Podelele, pereții și plafoanele dădeau semne alarmante de oboseală”, a spus Catherine Chevillot, directoare a muzeului. Nici nu era de mirare, edificiul fiind terminat în 1730. A fost transformat în muzeu în 1919, făcând parte din cele mai vizitate zece muzee din Franța, cu circa 700.000 de intrări anual.

„Odată cu lucrările mari de construcție, am realizat o revizuire profundă a prezentării operelor. Parcursul (în toal 18 săli) este mai fluid și vizitatorul va avea o viziune mai completă asupra concepției artistului și o mai bună înțelegere a procesului său de creație”, a adăugat Chevillot. „Astfel am înlocuit bronzurile moderne cu statuile originale din ghips. Au fost reinstalate peste 500 de lucrări. Nu este chiar o revoluție, ci o renaștere a Hotel Biron”, afirmă directorul instituției.

Costul lucrărilor de renovare s-a ridicat la 16 milioane de euro, din care 51% au fost asigurați de stat, iar 49% de muzeu, singurul dintre muzeele naționale care își autofinanțează activitatea și salariile. El își obține veniturile îndeosebi din realizarea de ediții originale de bronz — cel mult 12 pentru fiecare operă, potrivit indicațiilor lui Rodin — și din organizarea de expoziții itinerante cu piese din colecția sa (6.775 de sculpturi și 9.000 de desene și stampe, la care se adaugă cele 6.400 de antichități colecționate de sculptor).

Geneza capodoperelor lui Rodin este dezvăluită pe parcursul celor două nivele ale expoziției. O sală reconstituie amenajarea din perioada în care Rodin a locuit la Hotel Biron, începând din 1908, cu paravanul în spatele căruia se dezbrăcau modelele, busturi romane și un pitic japonez. Două spații sunt consacrate integral tehnicii sculptorului. „Dorim ca publicul să afle cât de important a fost ghipsul în opera sa”, subliniază Catherine Chevillot.

Auguste Rodin asambla adesea părți ale corpului după ce le modela, mărindu-și creațiile pornind de la multe machete pregătitoare. Pentru sculptura „Balzac”, de exemplu, Rodin a realizat câteva sute de machete, printre care un ghips aproape în mărime naturală al halatului celebrului scriitor. Vizând perfecțiunea, făcea multe încercări, 34 numai pentru bustul lui Clemenceau, a spus și Clemence Goldberger, responsabilă cu comunicarea din partea muzeului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.