Endogastrohep Center, excelența în lupta împotriva cancerului colorectal!
Sute de mii de pacienți sunt diagnosticați anual în Europa cu cancer colorectal. Dintre aceștia, 20% prezintă deja metastaze ceea ce duce la o mortalitate ce depășește 700.000 de pacienți pe an. Pentru a reduce incidența acestei boli și efectele sale devastatoare, Dr. Alexandrina Constantinescu -medic primar gastroenterolog și fondatoarea Endogastrohep Center, a pus bazele campaniei 45+, un program suport de educare medicală adresat persoanelor care au trecut de 45 de ani și care prezintă o incidență mai crescută de apariție a acestui tip de cancer.
În România sunt depistați anual peste 8000 pacienți cu cancerul colorectal (CCR). Ocupăm locul al doilea ca incidență pentru bărbați, după cancerul pulmonar. În cazul femeilor este a treia cea mai întâlnită formă de cancer, după cancerul de sân și cel uterin. În ultimii 25 de ani, statisticile raportează o creștere alarmantă a incidenței și mortalității prin CCR, practic triplarea incidenței și dublarea mortalității ceea ce ne aduce pe locul 4 în Europa la incidența pentru femei și locul 3 pentru bărbați.
“Din păcate, până în acest moment în România nu este funcțional un program național pentru Screening în Cancerul Colorectal și nu cred că în următoarea perioadă vor exista resursele necesare pentru demararea lui. Ținând cont de statisticile legate de creșterea alarmantă a incidenței și a mortalității prin cancer colorectal în ultimii 25 de ani, am vrut să tragem un semnal de alarmă, să sensibilizăm populația pentru efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani. În plus, vrem să venim în întâmpinarea pacienților și să îi determinăm să facă acest pas extrem de important pentru sănătatea lor, drept pentru care în perioada 12 noiembrie – 20 decembrie oferim și un discount de 20% pentru un set complet de investigații aferent acestei boli”. Dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog și fondatoarea Endogastrohep Center.
Acest tip de cancer se dezvoltă pe polipi precanceroși localizați la nivelul colonului sau rectului, care pot fi prezenți cu mulți ani înainte de a se dezvolta un cancer invaziv fără niciun simptom. Un test de screening utilizat pentru o persoană care nu are simptome poate evidenția polipii precanceroși, care pot fi îndepărtați endoscopic sau chirurgical înainte de a evolua spre cancer, sau poate depista cancerul precoce al cărui tratament poate fi curativ. Există numeroase recomandări cu privire la factorii care țin de stilul de viață, dar calea cea mai eficientă pentru reducerea riscului de CCR este efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani.
Semnale de alarmă care pot indica prezența cancerului colorectal:
- Rectoragii (prezența de sânge în scaun)
- Scaun creionat
- Dureri abdominale de cauză neexplicată
- Tulburări de tranzit cu alternanță între diaree și constipație
- Anemie de cauză neeplicată
- Scădere de greutate de cauză neeplicată
Dacă un pacient prezintă cel puțin unul dintre aceste simptome, trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist gastroenterolog, pentru efectuarea de urgență a unei colonoscopii. Cu cât este descoperită mai devreme o formațiune malignă, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare. Nouă din zece pacienți la care cancerul colorectal a fost depistat într-o fază incipientă au o rată de supraviețuire mai mare de 5 ani. Atunci când cancerul este metastazat, rata de supraviețuire la 5 ani scade semnificativ. Aceste date subliniază necesitatea depistării precoce și mai ales în faza precanceroasă, prin coloscopie de screening.
“Încurajez toți pacienții, dar mai ales pe cei care au depășit vârsta de 45 de ani și pe cei care sunt în categoriile speciale cu risc crescut să se prezinte pentru o consultație și o colonoscopie de screening, tocmai pentru a evita dezastrul pe care îl atrage după sine depistarea tardivă a acestei afecțiuni” , adaugă doctor Alexandrina Constantinescu.
Pentru mai multe informații despre cancerul colorectal cât și despre Campania 45+ vă invităm să accesați http://www.endo-gastro.ro/articole/86-cancer-colorectal-campania-45plus
Date despre dr. Alexandrina Constantinescu
Alexandrina Constantinescu este medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni din București, dar și cea care coordonează Endogastrohep Center.
- Membru al Societății Române de Endoscopie Digestivă (SRED)
- Membru al Societății Române de Gastroenterologie & Hepatologie (SRGH)
- Membru al European Association for the Study of the Liver (EASL)
- Membru al Clubului Român de Boală Crohn și Colită Ulcerativă (RCCC)
- Membru acceptat al European Society of Gastrointestinal Endoscopy(ESGE) începand cu 2014
ENDOGASTROHEP CENTER
Calea Vitan, nr.28, etaj 4, sector 3, București (vis –a –vis de Mall Vitan)
Telefon: 031 4382196 / 0721619233
contact@endo-gastro.ro // Detalii pe www.endo-gastro.ro