Noi bani irosiți în Parlament
Parlamentarii se întorc la votul cu mâna ridicată. Aleşii dau 2 milioane de lei pe un nou sistem de vot electronic, după ce vechea instalaţie a început să le facă probleme. Până la finalul anului, plenul va funcţiona în cea mai mare sală din Palatul Parlamentului.
Sistemul de vot electronic a fost instalat în 2005, dar din 2010 parlamentarii au început să semnaleze diverse erori. Pentru a asigura un parcurs legislativ fără sincope, conducerea Camerei Deputaţilor a decis să investească 2 milioane de lei într-un sistem mai performant. Până ce acesta va fi montat în locul celui vechi, deputaţii vor ţine şedinţele de plen într-o altă sală. Acolo vor vota doar prin ridicarea mâinii şi vor aştepta să fie număraţi, la fel ca în urmă cu 10 ani, înainte să fie montat primul sistem electronic.
Aleşii se vor muta în sala Alexandru Ioan Cuza, în care a fost votat Guvernul Ponta 1. Acolo a fost păstrat fotoliul din piele al preşedintelui Camerei, dar tribuna a fost înlocuit cu o scenă modestă şi treptele au fost improvizate cu bandă adezivă. În acestă sală, la fiecare vot, deputaţii vor ridica mâinile.
„Cred că se descurcă să numere votul cu mâna, greşeli să nu facă că mai ştim că au mai fost erori în aritmetica votului cu mâna”, declară Luminiţa Adam, deputat UNPR.
„De trei ani de zile ne chinuim cu acest soft care a a avut multe probleme la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, dar procedurile de licitaţie sunt complicate, contestaţii şi aşa mai departe”, spune Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor
Probleme au fost şi în iunie, la adoptarea Codului Fiscal. Liberalii au reclamat atunci că nu au putut vota.
„Cel puţin în cazul legilor organice pentru un vot sau pentru două, au existat cazuri în care o lege organică a fost respinsă sau a fost adoptată şi pentru corectitudinea actului legislativ era nevoie de un nou sistem de vot”, adaugă Florin Iordache – vicepreşedinte Camerei Deputaţilor.
Noul sistem de vot electronic va costa aproape 2 milioane de lei. Va avea sonorizare, traducere simultană, comunicaţii audio, video şi de date, iar procedura de achiziţie este în curs de finalizare.