Rusia amenință Turcia cu un răspuns militar

Președintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat, vineri seara, că doborârea avionului rusesc Su-24 de către Turcia reprezintă „o faptă criminală” a conducerii acestui stat, iar Rusia are dreptul la un răspuns militar.

„Este o crimă, este o faptă criminală din partea conducerii Turciei, este o crimă intenționată îndreptată spre militarii noștri și această faptă trebuie să fie pedepsită. Cunoaștem numele celor care au făcut această faptă, ele trebuie anunțate și după aceea oamenii trebuie să fie judecați”, a afirmat Narîșkin, în cadrul unui interviu acordat postului Digi 24 TV.

El a precizat că Rusia va răspunde la acest gest al Turciei.

„Răspunsul din partea rusă va urma cu siguranță, așa cum prevede dreptul internațional, iar Rusia are și dreptul la un răspuns militar. Chiar ieri s-au alocat surse militare suplimentare, S400 Triumph, cel mai performant sistem de apărare antirachetă, care are ca rol menținerea securității zborurilor avioanelor rusești ale forțelor noastre militare și aeriene, care au ca misiune distrugerea infrastructurii teroriștilor din așa-numitul Stat Islamic și a altor organizații care operează pe teritoriul Siriei”, a susținut oficialul rus.

Acesta a precizat că Federația Rusă va reacționa și economic împotriva Turciei, apreciind că gestul Ankarei a produs „un prejudiciu ireparabil” relațiilor dintre cele două state.

„Ceea ce a făcut conducerea politică a Turciei, ea trebuie să fie conștientă că prin uciderea a doi militari ruși a adus un prejudiciu mare relațiilor ruso-turce și consider că acest lucru nu este în interesul poporului turc, pentru că noi am avut și avem relații foarte bune de prietenie între popoarele noastre. În ultimii 10 ani nivelul dezvoltării relațiilor economice, culturale și umanitare dintre țările noastre a fost unul înalt și am făcut împreună foarte multe lucruri și mai avem și acum perspective comune. Dar această lovitură a guvernului turc a produs un prejudiciu ireparabil și noi nu știm acum cât timp va dura reluarea și revenirea relațiilor noastre”, a arătat Seghei Narîșkin.

Întrebat ce probe poate oferi Moscova, în afară de mărturia pilotului supraviețuitor, că avionul nu pătrunsese în spațiul aerian turcesc, Narîșkin a răspuns că există „surse obiective de control” care arată că aparatul rusesc se întorcea la bază prin spațiul aerian sirian.

„Acum sunt foarte multe surse care permit un control obiectiv pentru a vedea ce traseu a avut acel avion, iar aceste surse obiective de control ne-au confirmat că bombardierul care își terminase misiunea de a distruge infrastructura teroristă revenea la bază pe un traseu care trece pe teritoriul Siriei. În plus, avionul turcesc F16, în momentul în care a lovit în mod mișelesc din spate (…) în bombardierul care era golit de muniție, era în spațiul aerian al Siriei, iar acest lucru e dovedit și de sateliții americani”, a spus acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.