Radiațiile ultraviolete provoacă cancerul de piele!
Șeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu Mureș, dr. Horațiu Moldovan, a declarat, într-o conferință de presă susținută cu ocazia primului Congres de Dermatoze Profesionale din România, că la nivelul României este necesară o inițiativă legislativă prin care să se recunoască radiațiile ultraviolete ca factor de risc profesional în apariția cancerelor de piele.
‘Este nevoie de suport, toate forțele decizionale trebuie aliniate, pentru că se impune modificarea mai multor legi în scopul recunoașterii radiațiilor ultraviolete ca și factori profesionali ai cancerului cutanat, pentru muncitorii care lucrează în aer liber — cum sunt în construcții, agricultură, șoferii, drumarii etc. ‘, a arătat șeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu Mureș.
Acesta a afirmat că, sub patronajul Societății Române de Medicina Muncii, s-au pus bazele primei conferințe din România de dermatoze profesionale, în care s-a încercat aducerea la aceeași masă a dermatologilor și a medicilor de medicina muncii, astfel încât să se ajungă la un consens în privința recunoașterii dermatozelor profesionale ca și boli profesionale.
‘Cancere cutanate se diagnostichează în România, pentru că pacienții se adresează dermatologilor, oncologilor, însă nu este recunoscută cauza. Dacă nu este recunoscută cauza, care este expunerea la radiații ultraviolete, atunci, oarecum, totul intră într-un cerc vicios: cazurile acestea nu se vor opri, muncitorii nu sunt conștientizați riscului expunerii la soare’, a arătat dr. Moldovan.
Potrivit acestuia, inițiativa este susținută și de cei 140 de experți europeni care participă la proiectul StanDerm, printre care și experți români, însă va fi nevoie de recunoașterea razelor ultraviolete ca factor de risc profesional, fapt ce ar atrage obligativitatea firmelor de a asigura muncitorilor echipamente de protecție adecvate.
La primul Congres de Dermatoze Profesionale din România, de la Târgu Mureș, participă peste 100 de specialiști în medicina muncii și dermatologie, precum și prof. dr. Swen Malte John, președintele Departamentului de Dermatologie și Medicina Mediului de la Universitatea din Osnabrück (iDerm), coordonatorul Proiectului StanDerm, alături de o serie de experți din Danemarca și Republica Moldova.