Autostrada Pitești-Sibiu, o prioritate!
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că, în 2016, vrea să demareze proiectele de infrastructură prevăzute în Master Planul de autostrăzi. Mai mult, oficialul a spus că până la data de 15 decembrie 2015 va fi gata calendarul cu principalele proiecte pe care Guvernul său şi le va asuma în decursul anului 2016.
Premierul Dacian Cioloş a fost invitat, marţi, la Europa FM, unde a răspuns întrebărilor ascultătorilor. Unul dintre ascultători l-a întrebat pe primul ministru dacă statul român are planuri reale pentru a construi autostrăzi în Moldova, o zona nedezvoltată din cauza lipsei de investiţii în infrastructură.
„Există un proiect pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi. În master plan, aceasta autostrada este pe locul doi ca prioritate. Lansăm ceea e prevăzut, chiar vrem să punem în aplicare”, a spus Cioloş.
Mai exact, premierul a precizat că până la data de 15 decembrie va fi gata un calendar cu toate proiectele de infrastructură pe care statul român le va demara în anul 2016.
„Vrem să dăm semnalul că începem ce trebuie făcut acolo (Târgu Mureş – Iaşi). Pana pe 15 decembrie, cand o sa venim cu planul de actiune sectorial pe fiecare domeniu in parte, pe care l-am cerut fiecarui ministru, atunci o sa avem si calendarul pe principalele proiecte pe care ni le putem asuma in decursul anului 2016. Este o prioritate autostrada Sibiu – Piteşti, dar avem prioritate şi în partea asta spre Moldova”, a precizat Dacian Cioloş.
Premierul a adăugat că, în România, problema nu este finanţarea proiectelor, ci „organizarea şi eficienţa lor”. „Nu e o problemă de finanţare, problema este organizarea şi eficienţa noastră. Nici pe bugetul naţional nu cheltuim banii pe care îi alocăm, pe fonduri europene avem bani necheltuiţi şi o să le trecem pe bugetul 2014-2020, dar asta înseamnă bani pierduţi”, a mai spus primul ministru.
Dacian Cioloş a vorbit la Europa FM şi despre autostrada Orăştie-Sibiu, închisă între Sălişte şi Cunţa, după nouă luni de la inaugurare, din cauza unor crăpături în asfalt. „Oricâţi bani vom da înapoi, pe Orăştie-Sibiu vreau sa vad a cui e vina si cine si-o asuma”, a precizat Cioloş.
Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, că își dorește ca procedurile de achiziții publice să fie derulate mai transparent, el adăugând că în România există în acest sens și ‘obiceiul’ de a adăuga în legislație prevederi pe lângă cele obligatorii din punct de vedere european.
„Am vrea ca achizițiile publice să fie mult mai simple, mai clare și mai transparente. Legislația națională se aliniază la o directivă europeană care prevede niște principii legate de achizițiile publice și am constatat că noi avem obiceiul să mai tot adăugăm la ceea ce e obligatoriu din punct de vedere european, pentru că vorbim de fonduri europene. Sigur, aveam o legislație națională și aliniam tot timpul legislația europeană la legislația națională în sensul că mai adăugam niște lucruri„, a spus Cioloș, la Europa FM.
Prim-ministrul a precizat că a cerut ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, o analiză privind simplificarea procedurilor, astfel încât achizițiile publice să fie mai transparente. „Acum, am cerut doamnei ministru Răducu să vedem în ce măsură, până când nu lansăm noile proiecte în perioada imediat următoare, să simplificăm pe cât posibil și să facem în așa fel încât lucrurile să fie mult mai clare și mai transparente pentru că de acolo apăreau probleme. (…) Aș vrea să folosim experiența pe care am avut-o în perioada 2007-2014 și să facem achiziții publice pentru a avea proiecte eficiente și nu pentru a conveni unora sau altora care aveau de multe ori alte obiective decât eficiența proiectelor atunci când aplicau anumite reguli de achiziții publice„, a mai adăugat premierul Cioloș.