100 de ani de cinematografie, celebrați la Paris

Cinematografia s-a născut în 28 decembrie 1895 la Paris, când 33 de spectatori plăteau câte un franc pentru a descoperi primele imagini animate ale fraţilor Lumière. De atunci, a şaptea artă a vrăjit întreaga lume, a devenit un fenomen cultural global şi o industrie enormă, cu mai mult de un milion de filme produse şi încasări anuale de zeci de miliarde de dolari.

Cele mai vechi imagini în mişcare care s-au păstrat au fost filmate de Louise Le Prince în 14 octombrie 1888, în grădina familei Whitley din Roundhay, o suburbie a oraşului Leeds din Marea Britanie. Actul de naştere al cinematografiei avea însă să fie semnat şapte ani mai târziu, la 28 decembrie 1895, o dată cu proiecţia primului film al fraţilor Auguste şi Louis Lumiére.Imaginile erau filmate şi proiectate cu aparatul creat de ei şi denumit Cinématographe, iar filmul case se numea Ieşirea din Uzinele Lumière din Lyon avea doar câteva minute şi surprindea ieşirea muncitorilor din fabrica de aparate de fotografiat din Lyon, al cărei proprietar era chiar Antoine Lumière.

Proiecţia a fost urmată şi de un alt scurt metraj, Intrarea unui tren în gară. Filmele erau foarte scurte, mai puţin de un minut şi prezentau o singură scenă, de fapt un cadru foarte lung.

Mulţi au tratat noua invenţie ca pe un amuzament neserios şi au spus că nu va rezista mai mult de şase luni, dar numărul spectatorilor creştea, iar cei care au intuit potenţialul cinematografiei au investit în această noua formă de artă.

De atunci, în lume s-au produs cu mult mai mult de 1 milion de filme, Hoolywood, Bollywood şi Nollywood au scris istorie, epoca peliculei de celuloid a fost înlocuită de era producţiei digitale, iar industria cinematografică a devenit o afacere de peste 36.4 de miliarde de dolari (conform Theatrical Market Statistics 2014).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.