SUA amenință Iranul cu noi sancțiuni
Statele Unite pregătesc noi sancțiuni împotriva unor firme și indivizi din Iran, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite (EAU) având legături cu programul iranian de rachete balistice, a anunțat miercuri Wall Street Journal, citat de AFP.
Acestea ar fi primele sancțiuni adoptate de Washington după încheierea acordului privind programul nuclear iranian, la 14 iulie, la Viena, între marile puteri și Teheran, care a determinat ridicarea altor sancțiuni.
Departamentul Trezoreriei SUA pregătește sancțiuni contra a două rețele având legături cu Iranul care au ajutat la dezvoltarea programului de rachete balistice.
Aceste sancțiuni vor interzice orice fel de afaceri cu firmele și indivizii din aceste rețele, ale căror bunuri în Statele Unite vor fi blocate de băncile americane.
La jumătatea lunii decembrie, experți ai ONU au ajuns la concluzia că un test cu rachete balistice efectuat de Iran în octombrie încalcă Rezoluția 1929 a Consiliului de Securitate datând din 2010. Acest document interzice Teheranului să desfășoare activități legate de rachetele balistice putând purta arme nucleare.
În schimb, Teheranul susține că rachetele sale balistice sunt strict defensive, nu sunt concepute pentru a transporta arme nucleare și, prin urmare, nu sunt vizate de nicio rezoluție a ONU. Ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, a declarat că Iranul nu va accepta „nicio limitare” în programul său balistic.
Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, ar putea considera aceste sancțiuni ca o încălcare a acordului asupra programului nuclear, au făcut cunoscut demnitari iranieni.
Oficiali americani au explicat pentru Wall Street Journal (WSJ) că Trezoreria are dreptul de a sancționa entitățile iraniene în privința rachetelor ori a susținerii încălcării drepturilor omului sau activităților teroriste.
Iranul a efectuat două teste cu rachete balistice după acordul încheiat în iulie, au precizat acești oficiali pentru jurnalul american.
Sancțiunile vizează firma cu sediul în EAU Mabrooka Trading și pe fondatorul acesteia, Hossein Pournaghshband, care ar fi furnizat fibră de carbon pentru programul balistic. Omul de afaceri ar fi utilizat o filială din Hong Kong pentru furnizarea și finanțarea acestui material rezistent la căldură.
Trezoreria pregătește, de asemenea, sancțiuni contra a cinci responsabili iranieni care au lucrat în cadrul acestui program.