Lista sponsorilor, publicată de ISU
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat lista sponsorizărilor acceptate la nivelul IGSU și al unităților subordonate pentru anul 2015. Pe listă apar numele unor companii importante din România precum Dedeman, Azomureş, Selgros, Carpatcement, TRW Automotive, Braun şi mai multe bănci.
Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat în noiembrie anul trecut pe blogul său un material despre un dosar clasat de DNA, care viza nereguli comise de ISU Bacău atunci când emitea avizele de funcţionare. Dosarul ar fi fost întocmit ca urmare a unui denunţ făcut de un adjunct al ISU Bacău la adresa şefului său. El reclama că la ISU Bacău s-au strâns 230.000 de lei din sponsorizări pentru ca reprezentanţii instituţiei să închidă ochii la neregulile sesizate.
Ulterior, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău a anunţat că a primit în 2014 sponsorizări în valoare totală de 63.631 de lei, de la 17 firme, dintre care cinci au fost sancţionate contravenţional, la trei le-au fost respinse cererile, iar alte trei nu sunt din Bacău.
Ministrul de Interne, Petre Tobă, a anunțat, după dezvăluirile lui Tolontan, că va emite un ordin în care toate sponsorizările să fie afișate pe site-ul ul MAI.
La începutul lui decembrie, jurnalistul Cătălin Tolontan a mai dezvăluit cum în anii 2012-2014, pompierilor li se impusese de către conducerea ISU „un plan de cules sponsorizări”. Drept răsplată, firmele care îi sponsorizau pe pompieri erau favorizate la eliberarea de autorizații și la controale.
”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, a comunicat atunci ISU București-Ilfov.
Printre sponsori apar mari companii multinaționale de construcție și utilități, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocoș, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Băneasa, prin societatea mamă Băneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct și Anchor Group, corporația care deține mall-ul Plaza România.
Din 2012 și până în 2014, cel puțin jumătate dintre ei n-au fost controlați niciodată. În medie, la eșantionul de 24 de sponsori s-a dat puțin peste o amendă pe an, mai notează tolo.ro.