Mizele electorale ale anului 2016
Anul 2016 va fi unul eminamente electoral. Alegeri locale, în iunie, și alegeri parlamentare, în noiembrie. Cum miza electorală va fi uriașă, liderii, partidele parlamentare și neparlamentare, vor demara o luptă politică pe viață și pe moarte. Obținerea votului alegătorului reprezintă singura țintă a unor actori politici rupți de orice realitate socială și economică.
Guvernul Cioloș nu are nici cea mai mică șansă în a-și promova proiectele dorite. Cât timp Parlamentul va continua să boicoteze, în ciuda declarațiilor oficiale ale liderilor politici, activitatea unui guvern care încearcă să miște câte ceva în direcția dorită/așteptată de români, lucrurile vor rămâne tulburi în România anului 2016.
Cioloș este curtat de Iohannis în încercarea de a-l redirecționa către șefia PNL. Aici poate fi singura rază de lumină prin care premierul Cioloș poate avea o minimă susținere parlamentară. Din păcate, PSD, UNPR, UDMR, ALDE și Mișcarea Populară nu au nici cea mai vagă intenție în a-și aduce aportul la reușitele unui Guvern apolitic! Așa cum am mai spus și în alte editoriale actuala clasă politică este decisă să arate românilor că un guvern de tehnocrați nu are cum să reușească! Iar Guvernul Cioloș va primi lovituri după lovituri pentru a fi puternic decredibilizat.
Să facem un scurt exercițiu de imaginație și să ne închipuim că Guvernul Cioloș ar avea rezultate excelente în planul guvernării. Ce ar spune atunci românii? Iată cât de bine ne merge fără implicarea liderilor politici, fără un guvern politic! Iar votul de blam la adresa actualei clase politice va fi unul puternic la viitoarele alegeri parlamentare, unde românii vor cere și după 2016 tot un guvern de tehnocrați! Tocmai pentru a se evita această situație dezastruoasă, de neacceptat pentru lideri și partide, Guvernul Cioloș nu trebuie în niciun caz să reușească din punctul de vedere al prestației guvernamentale! Pentru ca aceiași români să spună, în campania electorală, ceva de genul: și guvernul ăsta de tehnocrați este la fel de slab, poate mai slab ca și cele politice! Este clar?
În consecință, Guvernul Cioloș va încerca să se lupte cu morile de vânt (politice! ), în timp ce exponenții de marcă ai clasei politice fie ei pesediști, liberali, udemeriști etc, vor intensifica lupta pentru câștigarea alegerilor și implicit a puterii totale în România.
Sunt convins că Iohannis va avea aceeași prestație dezamăgitoare și în 2016, încercând, probabil, să se implice mult mai activ în susținerea tentativei noului PNL de a prelua, în sfârșit, Puterea. Din păcate, marea majoritate a liderilor noului PNL , atât din primul eșalon, dar și din cele secundare, de la nivel central și județean, sunt total compromiși, avizi doar de re(câștigarea) unor privilegii pierdute. Mai mult, atragerea lui Cioloș în PNL și chiar a unor miniștri din Cabinetul său reprezintă o miză electorală importantă pentru Iohannis și PNL. Poate unica…
La rândul lor, pesediștii așteaptă verdictul în cazul liderului Dragnea. O condamnare, fie și cu suspendare, a acestuia va fi asemeni unei ghiulele care va atârna greu de picioarele electorale ale PSD. Indiferent de decizia în privința lui Dragnea, PSD își va strânge rândurile și în acest an electoral. Capacitatea pesediștilor de a obține maximum din orice război electoral este de notorietate, mai ales că nici liderii liberali nu par prea imaculați la capitolul integritate. Va fi un finiș electoral, cel mai probabil umăr la umăr, în care câștigătorul va avea nevoie de aliați de guvernare! Va conta mult scorul obținut la alegerile locale, scor care va anticipa, practic, și rezultatele de la parlamentare. Vom vedea cine va câștiga Capitala, orașele mari, mediul rural…
Uneperiștii lui Oprea sunt în cădere liberă. Rămași fără avantajele guvernării, traseiștii din UNPR caută cu disperare soluții pentru a ocupa locuri eligibile pe viitoarele liste de partid/alianță. În ciuda promisiunilor liderului suprem, este evident că nici măcar jumătate dintre actualii parlamentari UNPR nu vor intra în viitorul Legislativ. În consecință, se anunță clipe grele pentru Oprea și gașca uneperistă. Cum o intrare pe cont propriu în cursa parlamentară este sinucigașă pentru UNPR, care riscă să nu intre în Parlament, se va opta, ca și până acum, pe o alianță PSD-UNPR în care doar apropiații lui Oprea vor primi locuri eligibile.
Udemeriștii vor face ceea ce știu să facă și anume să scoată cât mai mulți etnici maghiari la urne, ALDE și liderii săi, Tăriceanu și Constantin, vor încerca să fure cât mai mulți votanți de pe culoarul liberal, în timp Băsescu și Mișcarea Populară vor vinde, și în continuare, iluzia că ei și doar ei reprezintă Opoziția veritabilă. Iar Băsescu va ataca și PSD și PNL și ALDE și UNPR…
Personal, văd și Mișcarea Populară și ALDE și UNPR și UDMR în viitorul Parlament, alături de PNL și PSD (ordinea primelor două este aleatorie! ). În războiul PSD-PNL un rol decisiv va fi jucat de Iohannis a căror implicare și notorietate, până în noiembrie 2016, pot schimba macazul în gavoarea/defavoarea PNL.
În consecință, vom avea un an 2016 plin de confruntări electorale. Iluziile, diversiunile, manipulările și valurile de promisiuni vor curge cu o intensitate crescândă. Cetățeanul va fi, și de această dată, singura victima a acestui război electoral devastator. PNL sau PSD? Cine va câștiga? Contează prea puțin cât indiferent de varianta câștigătoare cei care ne vor conduce vor fi aceiași exponenți compromiși ai unei clase politice ce a ales să meargă apăsat pe drumul decredibilizării accentuate.
Un editorial de Iulian Badea