Polițele RCA, o nouă scumpire!

O parte importanta a vehiculelor înmatriculate în România nu sunt asigurate RCA, se arată într-un raport realizat de Consiliul Concurenţei. Principala consecinţă a acestui fapt o constituie creşterea preţului poliţelor RCA, semnalează Consiliul Concurenţei.

Raportat la datele furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, gradul de cuprindere în asigurare a RCA este mult inferior nivelului ideal de 100%. Acesta depăşea cu puţin 70%, după primele șase luni din 2015, deși organismele europene impun un nivel de minimum 85%, se arată în raportul Consiliului Concurenței. În plus, la categoria de vehicule „altele decât autoturisme”, acolo unde autoutilitarele și camioanele sunt dominante, procentajul de asigurare ar fi chiar mai mic, de doar 52%.

În opinia Consiliului Concurenței, principalele efecte ale numărului mare de autovehicule neasigurate sunt creșterea daunelor achitate de Fondul pentru Victimele Străzii și posibila majorare a contribuțiilor asigurătorilor. În final, cei care vor plăti pentru accidentele provocate de mașinile neasigurate sunt tot șoferii care vor să cumpere o poliță RCA.

„Probabil, ca urmare a reducerii gradului de cuprindere în asigurare a RCA din ultimii ani, coroborat cu alți factori, precum creșterea abruptă a despăgubirilor acordate de instanțe ca daune morale victimelor accidentelor auto, contribuția la FPVS a asigurătorilor RCA a crescut, în anul 2015, de la 1% la 2% din valoarea primelor de asigurare”, constată Consiliul Concurenței, arătând că o continuare a acestor tendințelor poate determina o nouă creștere a contribuției asigurătorilor la fond, iar scumpirea RCA poate afecta mai departe gradul de cuprindere în asigurare, descurajând anumiți șoferi să mai încheie polițe RCA. „Din punctul nostru de vedere, această spirală este profund nocivă pentru sistemul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă”, punctează Consiliul Concurenței.

Raportul Consiliului Concurenței recomandă și o serie de măsuri care ar putea duce la creșterea cuprinderii în asigurare. Instituția se adresează Poliției, care ar trebui să sporească numărul și eficiența controalelor în trafic, dar și Autorității de Supraveghere Financiară care ar trebui să schimbe modalitatea de emitere a polițelor RCA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.