Românii cu credite în franci elvețieni primesc o nouă lovitură

0

O nouă lovitură pentru românii care au credite în franci elveţieni. După ce au fost preluaţi de alte bănci şi li s-au recalculat ratele, băncile au venit şi cu o clauză abuzivă: clienţii să semneze că nu le dau în judecată.

Mai mulţi clienţi cu credite în franci care au fost transferaţi de la Volksbank la Banca Transilvania se plâng că atunci când au fost chemaţi să li se comunice noile date, banca ar fi încercat să le strecoare clauze despre care nu i-a informat.

„Este o clauză unde îmi asum răspunderea că voi plăti la orice curs va fi şi că nu voi mai da banca în judecată. Am reacţionat întrebând angajata băncii de ce mă obligă să semnez acele condiţii generale, din moment ce nu mi le listase, nu mai zic că nici nu le citisem”, a spus Alina Ionescu, clientă a băncii, potrivit digi24.ro.

Clienta băncii spune că, în cele 30 de pagini de condiţii generale pe care le-a primit apoi, la cerere, a descoperit prevederi abuzive.

Banca răspunde acuzaţiilor şi spune că semnarea condiţiilor generale de către clienţii fostei Volksbank nu este obligatorie, iar dacă unii au fost puşi să le accepte, este vorba despre excepţii. Avocaţii clienţilor susţin că instituţia de credit vrea să se apere şi de datornicii care s-ar putea întoarce împotriva băncii.

Banca Transilvania a anunţat luni finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi.

„La opt luni de la achiziţionarea Volksbank România avem ocazia să anunţăm încheierea cu succes a integrării VBRO în structura BT şi fuziunea celor două bănci. Acum suntem o singură bancă, o singură echipă”, se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania.

La achiziţionarea, integrarea Volksbank în structura Băncii Transilvania şi fuziunea prin absorbţie au contribuit peste 600 de persoane din ambele bănci, dintre care circa 100 au avut responsabilităţi permanente în domenii-cheie.

„Am pornit la drum în acest proiect cu gândul că dorim să păstrăm clienţii Volksbank România, să construim, de la început, o relaţie pozitivă. La momentul achiziţionării VBRO am făcut public angajamentul faţă de aceştia, pe care l-am respectat: aproximativ 34.000 de clienţi Volksbank România au beneficiat de reduceri şi de beneficii din partea BT”, se precizează în comunicat.

Clienţii Volksbank au beneficiat de o reducere a datoriei totale de 1,5 miliarde lei, reprezentând restituirea comisionului de risc pentru credite, indiferent de monedă, discount-uri pentru conversia creditelor în franci elveţieni şi diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente.

Banca Transilvania a semnat în decembrie 2014 un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank România, iar în aprilie 2015 a anunţat finalizarea tranzacţiei. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice.

Operaţiunea a fost aprobată, la sfârşitul lunii august, de Banca Naţională a României, data efectivă fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, când a încetat de drept valabilitatea autorizaţiei de funcţionare a Volksbank România.

Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar românesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării va concura cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă.

BT avea la 30 septembrie active de 39,39 miliarde lei, în urcare cu 10,6% faţă de finele anului trecut, în timp ce BRD a raportat active de 47,6 miliarde lei, de la 45,18 miliarde lei la sfârşitul lui 2014.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.