Austria vrea să excludă Grecia din Spațiul Schengen

Share:

Ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a amenințat sâmbătă Grecia cu „o excludere provizorie” din spațiul de liberă circulație Schengen dacă Atena nu-și întărește controlul la frontierele sale în fața afluxului de imigranți.

„Dacă guvernul de la Atena nu va face mai mult pentru securitatea frontierelor externe ale UE, atunci va trebui ca noi să vorbim în mod deschis de o excludere provizorie a Greciei din spațiul Schengen”, a declarat dna Mikl-Leitner într-un interviu pentru Die Welt, potrivit AFP.’Dacă un stat din (spațiul) Schengen nu-și îndeplinește obligațiile, atunci nu există nicio interdicție pentru a reflecta la aceasta”, a adăugat ministrul, calificând drept „mit” ideea că ‘frontiera greco-turcă nu poate fi controlată”, potrivit Agerpres.

„Răbdarea multor europeni a ajuns la limită. (…) S-a vorbit mult, acum trebuie acționat. Este vorba de protejarea stabilității, ordinii, securității în Europa”, a insistat Johanna Mikl-Leitner.

Grecia, țară ce se confruntă cu o gravă criză economică, este acuzată de mai multe luni că nu întreprinde suficiente măsuri pentru protejarea frontierelor sale care sunt și frontierele externe ale Uniunii Europene.

Sute de mii de imigranți au sosit pe insulele grecești venind de pe coastele Turciei, încercând astfel să ajungă în țările occidentale, în special în Germania. Președinția luxemburgheză a Consiliului UE a respins în decembrie ipoteza excluderii Greciei din spațiul Schengen. „Juridic, nu este posibilă excluderea unui stat din zona Schengen”, afirma atunci ministrul luxemburghez al imigrației, Jean Asselborn.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.