Piața imobiliară, trend ascendent în 2015

Share:

Piața imobiliară locală a crescut cu 10%, în 2015, comparativ cu 2014, atât în ceea ce privește valoarea, cât și volumul tranzacțiilor realizate, urmând ca și în 2016 să continue trendul ascendent, conform unui studiu realizat de o companie de consultanță imobiliară, remis luni Agerpres.

În acest moment, prețurile medii din principalele orașe din țară sunt stabile, variind de la oraș la oraș. Astfel, în București și Cluj-Napoca, două orașe asemănătoare ca și efervescență, prețul mediu pe metrul pătrat, pe segmentul rezidențial, este de circa 1.000 — 1.100 euro, iar în Brașov ajunge la circa 850 euro/mp, se arată în studiul realizat de RE/MAX România. În același timp, în Arad, costul pe metrul pătrat este, în medie, de 800 de euro, în timp ce în Sibiu se situează la circa 700 euro/mp.

‘Cu siguranță, 2015 a fost anul revenirii pieței imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieței în principalele orașe din țară, ci și la o creștere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toți polii principali, precum București, Cluj-Napoca, Arad sau Brașov. În plus, observăm că piața are perspective de dezvoltare pentru următorii ani’, a declarat președintele RE/MAX România, Răzvan Cuc.

În ceea ce privește evoluția pieței imobiliare în 2016, Răzvan Cuc estimează că trendul ascendent va fi continuat pe toate segmentele, atât în ceea ce privește volumul, cât și valoarea.

‘În ceea ce privește segmentul rezidențial, suntem de părere că piața va reacționa diferit, în funcție de orașul la care facem referire, așa cum s-a întâmplat și în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creșteri ale prețurilor medii naționale cu cel puțin 5%, atât la locuințele vechi, cât și la cele noi’, a spus Răzvan Cuc.

Conform studiului, orașele mari din România, cu peste 300.000 de locuitori, care sunt poli de dezvoltare ai economiei locale, au și cele mai active piețe imobiliare din țară, cu nuanțe de la un oraș la altul, dictate de specificul economiei locale, de infrastructură și poziționare geografică, de componenta universitară a orașului și de multe alte criterii. Însă, în toate aceste orașe se află în dezvoltare proiecte rezidențiale ale unor dezvoltatori privați, care însumează estimativ peste 10.000 de unități locative ce urmează a fi livrate în 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.