Cărțile scrise de deținuți se lasă cu scandal în CSM

0

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunţat, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că Ministerul Justiţiei va continua demersurile pentru abrogarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice. Unii membri CSM nu sunt însă de acord cu ministrul Justiţiei. Mai mult, la vot, plenul CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului.

În plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avut loc, joi, discuții aprinse cu privire la deținuții scriitori. Astfel, în timp ce ministrul Justiției Raluca Prună vrea abrogarea articolului de lege care prevede scăderea pedepsei cu 30 de zile pentru deținuții care scriu lucrări științifice, unii membri CSM spun că nu aceasta este soluţia, relatează Romaniatv.net.

„Ministerul Justiției are inițiativa, iar eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site, nu am obligația să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri (…). Voi argumenta pe discriminare, pentru că e discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat”, a anunţat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul a argumentat urgența abrogării prevederii legale prin faptul că fenomenul este departe de a se fi încheiat, la începutul lunii ianuarie fiind în pregătire peste o sută de lucrări științifice cu autori deținuți.

„Să știți că este exponențial și numărul de lucrări în pregătire și vă dau cifre. În 31 decembrie (…) erau 45 de lucrări în pregătire, potrivit datelor care mie mi se dau de către Administrația Națională a Penitenciarelor. Pe 6 ianuarie erau peste o sută de lucrări și acum nici nu se mai știe cifra. Iar eu fac discuția asta în CSM pentru că nu vorbim aici doar de profesori, de edituri, vorbim și de judecători delegați, vorbim de instanțe în fața cărora aceste lucrări au ajuns”, a precizat ministrul Justiției.

În opinia sa, discuțiile despre discriminare nu se justifică în acest caz, deoarece beneficiile obținute de deținuții care efectuează muncă fizică sunt în prezent mai mici decât ale celor care semnează lucrări științifice.

„Vreau să spun că este la fel de discriminatoriu ca pentru muncă așa-zis intelectuală, deși eu nu am niciun motiv la acest moment să identific o lucrare din lista lucrărilor din 2015, care după standardele europene poate fi considerată lucrare științifică, deci eu constat că avem o procedură extrem de detaliată (…), eu spun că litera ei nu s-a aplicat și asta urmează să spună procurorii, nu eu. Dar rezultatul este de peste 350 de lucrări scrise, iar beneficiul este de 30 de zile, deci noi oricum discriminăm între munca fizică, unde primim o zi liberă la patru zile de muncă, și dăm 30 de zile la o colecție de hârtii care se numește lucrare științifică. Iar eu am, ca Minister al Justiției, obligația să constat acest lucru”, a mai spus Raluca Prună.

Ea nu a exclus posibilitatea ca ordonanța de urgență pe care urmează să o promoveze să sufere modificări la dezbaterile din Parlament sau ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale.

Președintele CSM, judecătorul Mircea Aron, a ținut să precizeze că instituția pe care o reprezintă nu se opune abrogării prevederii legale care permite reducerea pedepselor celor care elaborează lucrării științifice, chiar dacă în comisia care a analizat situația s-a ajuns la concluzia că ar fi posibilă păstrarea măsurii, dar cu o clarificare a criteriilor de aplicare.

„Nu avem controverse cu dumneavoastră pe chestiunea aceasta (…). S-a făcut o analiză, o analiză care, până la urmă, a pus în cântar dacă și munca intelectuală trebuie cântărită. (…) Noi nu am făcut decât o analiză în care spunem da, de principiu ar putea să constituie muncă și să scadă din pedeapsă și efortul intelectual. Că acest efort intelectual a fost zero în toate situațiile din 2015, nu ne-am opus și, încă o dată, noi am declanșat discuția cu privire la această chestiune. (…) Să nu se înțeleagă că noi suntem fanii celor care scriu cărți înăuntru, dimpotrivă, suntem primii care am dezavuat”, a arătat președintele CSM.

Judecătorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a spus însă că abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice, poate genera mai mult rău și că soluția ar fi înăsprirea condițiilor.

„Noi am analizat în Comisia 1 tot ceea ce au însemnat discuțiile din spațiul public, care par a fi negreșit justificate, și s-a ajuns la concluzia că în ce privește condițiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări științifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului științific al lucrării trebuie foarte bine stabilită (…). Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia (…) de un câștig „, a spus Bordea.

CSM și-a însușit punctul de vedere privind înăsprirea condițiilor de eliberare a deținuților autori de lucrări științifice

Consiliul Superior al Magistraturii și-a însușit, punctul de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios referitoare la înăsprirea condițiilor de eliberare a deținuților care redactează lucrări științifice.

Plenul CSM a decis, cu nouă voturi pentru și opt împotrivă, să-și însușească punctul de vedere, în sensul creării unor criterii obiective, echitabile și transparente în ceea ce privește stabilirea caracterului științific al lucrărilor elaborate și publicate, precum și al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrărilor.

CSM a dat, astfel, aviz negativ propunerii de abrogare a dispoziției legale care permite reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice. Avizul CSM este consultativ.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat anterior în plenul CSM că, indiferent de avizul care va fi dat, va continua demersurile pentru abrogarea respectivei prevederi legale prin ordonanță de urgență.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.