Irina Radu: TVR își permite cel mult 400 de angajați!

Președintele – director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că trebuie să existe o dezbatere reală referitoare la viitorul televiziunii publice și a subliniat că, dacă datoriile actuale ale SRTv vor persista, instituția își va permite, în mod real, 350 – 400 de angajați.

La discuție a fost prezentă și Camelia Pătru, director financiar al TVR. Irina Radu a vorbit despre necesitatea numirii unui Consiliu de Administrație al TVR, dar și despre diverse formule prin care televiziunea ar putea funcționa normal, în condițiile datoriilor către foștii angajați care au acționat în justiție instituția, dar și către persoane juridice, precum Federația Română de Fotbal.

Potrivit cifrelor puse la dispoziția presei, TVR a avut în 2015 venituri de 492.030.000 de lei și cheltuieli de 484.835.000 de lei, înregistrând un profit de 7.195.000 de lei. Totuși, pierderea cumulată a fost de 688.922.328 de lei.

Irina Radu a spus că 20% din plățile pe 2015 au fost pe ”datorii istorice”, în timp ce doar 5,37% au fost pe licențe de programe. Astfel, în condițiile în care taxa TV este de 4 lei, proporțional, spectatorul „beneficiază de 0,2 lei”. În acest context, a adăugat ea, calitatea programelor are de suferit. „Nu poți să îmi ceri să fac o masă festivă, dar să îmi pui pe masă doar biscuiți”, a spus ea.

În ceea ce privește plățile „datoriilor istorice”, în 2015 TVR a plătit către ANAF 14.373.678 de lei, echivalentul a peste 3 milioane de euro. De asemenea, a mai spus Irina Radu, TVR are de plătit 12 — 13 milioane de euro salariaților care au câștigat procesele cu televiziunea pentru că nu le-au fost indexate salariile, în perioada 2008 — 2012.

Potrivit acesteia, instituția are datorii comerciale de 50 de milioane de euro. În sensul redresării TVR, televiziunea publică a primit, recent, consultanță de la o echipă a European Broadcasting Union (EBU).

„Una dintre soluții era ca CA să nu fie pus de Parlament. (…) Oamenii să înțeleagă dacă vor sau nu o televiziune publică. Aș vrea să fie o dezbatere serioasă. Încă nu știm în momentul acesta cât costă TVR1, TVR2”, a adăugat aceasta, afirmând că ar fi dispusă, la acest moment, să gireze un „canal experimental” pentru a testa dacă televiziunea publică poate face performanță.

Ea a vorbit și de eventuale variante de redresare a televiziunii publice. „Cel puțin 20% e un minim de bani care trebuie să intre în programe”, a spus ea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.