Șeful NATO, despre scutul antirachetă din România

0

Alianţa Nord-Atlantică a suplimentat prezenţa militară în Europa de Sud-Est, inclusiv prin construirea scutului antibalistic în România, a afirmat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, cerând creşterea bugetelor naţionale destinate apărării şi evocând posibilitatea reluării cooperării cu Rusia.

„Anul 2015 a demonstrat că starea de incertitudine din afara Alianţei Nord-Atlantice are o influenţă directă în interior”, a declarat Stoltenberg în prezentarea anuală a situaţiei NATO.”Am suplimentat vizibil prezenţa NATO în partea de est, iar în sud au fost trimise avioane de recunoaştere Awacs, în Turcia”, a spus Stoltenberg, relatează Romaniatv.net.

„Alianţa Nord-Atlantică s-a apropiat de activarea sistemului de apărare antirachetă în România, iar din primăvară vor începe lucrările pentru un alt sistem antibalistic, în Polonia. Sunt sisteme defensive, pentru a proteja aliaţii europeni de ameninţările balistice reale provenind din afara spaţiului euroatlantic”, a subliniat secretarul general NATO.

Jens Stoltenberg a confirmat că NATO ar putea organiza primele discuţii oficiale cu Rusia din ultimii doi ani. Relaţiile cu Moscova sunt afectate din anul 2014, din cauza crizei ucrainene. „Analizăm posibiliatea de a organiza în 2016 o reuniune a Consiliului NATO-Rusia”, a precizat el.

Stoltenberg a confirmat informaţiile conform cărora Statele Unite au cerut Alianţei Nord-Atlantice avioane de recunoaştere Awacs pentru misiuni în Siria, în scopul identificării poziţiilor reţelei teroriste Stat Islamic, scrie Mediafax.

Anul trecut, 16 ţări NATO au suplimentat bugetele pentru apărare în termeni reali.”Tendinţele de diminuare a bugetelor pentru apărare ale aliaţilor europeni nu doar că au încetat, dar s-a intrat pe creştere”, a notat Stoltenberg.

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi liderii altor ţări au stabilit în 2014 ca statele NATO să aloce 2% din PIB apărării. Stoltenberg a amintit că trei ţări au atins acest prag în 2014, iar cinci în 2015 – SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia şi Estonia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.