Legea antifumat, publicată în Monitorul Oficial
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise, iar pe 1 februarie legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, fumătorii se mai pot bucura de acest viciu 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 0072 din 01 Februarie 2016.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Urmează publicarea legii antifumat în Monitorul Oficial. Abia la 45 de zile după publicare, legea intră efectiv în vigoare. Asta înseamnă că începutul lunii aprilie ar fi data-limită până la care fumătorii vor mai putea să-şi aprindă ţigări în spaţiile publice închise.
Judecătorii CCR au decis, miercuri, în unanimitate, că legea antifumat este constituţională, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.
Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.
Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.