Intrare liberă, timp de trei zile, la MNȚR

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), care împlinește vineri 26 de ani de la (re)fondare, anunță că în zilele de 5, 6 și 7 februarie, între orele orele 10,00 și 18,00, intrarea în spațiul expozițional al instituției este liberă.

Cu această ocazie și pentru că din 8 februarie expoziția permanentă va fi dezactivată parțial, clădirea urmând să intre în proces de consolidare și restaurare pentru o perioadă de 18 luni, MNȚR invită publicul la o (re)vizitare a Muzeului de la Șosea.

„Nu putem să alocăm atâtea forțe câte am fi vrut, pentru că, iată, colegii mei sunt cu toții ocupați cu strângerea unui segment din expoziția permanentă. În orice caz, în afara intrării gratuite în muzeu, vom avea tururi ghidate prin muzeu, sâmbătă, între 11,30 și 15,00, în coordonarea colegei mele Lila Pasima, iar duminică, între orele 15,00 și 18,00, vom organiza o întâlnire mai mult cu ‘povești’, ca să spun așa, despre (re)nașterea muzeului, în 1990”, a declarat, pentru Agerpres, managerul MNȚR, Virgil Ștefan Nițulescu.

El a adăugat că, în cadrul evenimentului, va fi vizionat filmul documentar „Nașterea”, realizat de Marius Caraman, în 1999.

„Va fi o întâlnire între prieteni, între cei care au lucrat și lucrează în continuare în muzeul nostru și public”, a punctat Nițulescu.

Potrivit istoricului instituției, postat pe site-ul MNȚR, pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de regele Carol I, Mihail Vlădescu, ministru al cultelor din acea vreme, îl numește pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, care a funcționat pe locul fostei Monetării a statului până în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea „neo-românească” a Muzeului de la Șosea — cum îl vor numi multă vreme bucureștenii.

Viziunea despre menirea și amenajarea unui asemenea muzeu se decantează în timp, fiind exprimată și prin schimbarea denumirii în Muzeul de Etnografie și Artă Națională, iar apoi în Muzeul de Artă Națională Carol I.

Muzeul de la Șosea își va continua periplul istoric și după schimbările fundamentale de după cel de-al Doilea Război Mondial, când clădirea se va transforma, începând cu 1953, în Muzeul Lenin-Stalin, apoi al Partidului Comunist Român, al Mișcării Revoluționare și Democratice din România, pentru a ajunge tot mai mult, în ultimii ani de regim comunist, un fel de omagiu muzeal al președintelui Nicolae Ceaușescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.