Brâncuși, în documentele Academiei Române
Două scrisori autografe și câteva materiale despre Constantin Brâncuși pot fi consultate la Biblioteca Academiei Române, ele vorbind despre părintele „Cumințeniei Pământului”, despre dorul de țară al maestrului, precum și despre preocuparea acestuia de a ridica la Târgu Jiu un monument dedicat eroilor din 1917.
„Practic, nu sunt decât două scrisori autografe și niște materiale despre Brâncuși. Și atât. Nu știu dacă nu cumva cei de la Târgu Jiu sau de la Muzeul de Artă din Craiova ar mai avea ceva”, a declarat Gabriela Dumitrescu, șeful Departamentului Manuscrise, Carte rară al Bibliotecii Academiei Române, informează Agerpres.
Primul dintre documentele aflate la Biblioteca Academiei Române este un interviu cu Tretie G. Paleolog, acesta trimițând, în 1967, și o informare președintelui (Academiei Române) despre documente referitoare la viața și opera lui Brâncuși. „Toate documentele privind viața și opera lui Brâncuși sunt prețioase, știut fiind lipsa de grijă pentru acestea pe care a avut-o marele sculptor” — notează autorul scrisorii.
Amintind că „au trecut 10 ani” de la moartea lui Brâncuși și că „mărturisirile rămase, dacă nu au fost scrise, se estompează încetul cu încetul”, Tretie Paleolog menționează că își „permite” să trimită „spre păstrare” Secției de Manuscrise a Academiei Române, precum și Arhivelor Brâncuși, în curs de constituire la filiala din Craiova a Academiei”, o serie de documente, despre care Gabriela Dumitrescu spune că sunt „extrem de interesante”.
Ea a explicat că, „în 1973, Tretie Paleolog a editat o broșură referitoare la Atelierele lui Brâncuși de la Paris, ocazie cu care a informat statul român despre posibilitatea de a aduce la București o parte din atelierul maestrului, pentru că între timp în acesta fusese demolat, iar apoi a fost reconstruit”.
În 17 martie 1971, el i-a trimis lui George Macovescu, prim adjunct al ministrului de externe, o înștiințare că statul român poate să recupereze o serie de vestigii, „bârne și grinzi care formau clădirea atelierului, în paiantă”.