Președintele ICR sprijină cercetarea și creativitatea!
Societatea românească trebuie să înțeleagă că, dacă vrea să înainteze cu adevărat, trebuie să pună la locul cuvenit domeniul creativității și al cercetării, a afirmat miercuri seară, președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, în deschiderea unei întâlniri a speologilor, desfășurate la sediul ICR.
Președintele ICR a promis speologilor că instituția pe care o conduce îi va sprijini în promovarea peste hotare a rezultatelor cercetărilor lor, informează Agerpres.
„Cred deci, printre științe aflându-se cu atâta remarcabilă contribuție românească speologia, e o cinste și ne facem un punct de onoare în a vă propune ca în tot ceea ce gândiți, faceți și descoperiți să folosiți și trenul acesta către străinătate, în sensul larg al cuvântului, nu numai în cercurile științifice, acest vehicul care trebuie să devină, încetul cu încetul, pentru întreaga zonă a creativității românești, Institutul Cultural Român”, a spus Boroianu.
Intitulat „Pierdut în labirint. Superlativele speologiei românești”, evenimentul a fost deschis de Radu Boroianu, el evocând personalitatea lui Marcian Bleahu, care va împlini curând 90 de ani, „un personaj fermecător care a reușit să impună ideea de speologie în România”.
Ioan Povară, speolog, director general al Institutului de Speologie „Emil Racoviță” din București, a prezentat comunicarea „Peșteri din România influențate de energia geotermală” și a accentuat că România deține în prezent cinci asemenea „peșteri fierbinți”, în preajma localității Herculane.
Exploratorul a mărturisit că i-au trebuit 50 de ani pentru a definitiva cercetările în domeniu pe Valea Cernei.
Cristian Lascu, speolog, fost director al revistei National Geographic România, a vorbit despre „Peștera Movile, ecosistem unic în lume — viața pe baza de chimiostazie”, subliniind că prin incursiunea din urmă cu 30 de ani în peșteră au fost descoperite 35 de specii noi pentru știință.
El a adăugat că membri ai „Școlii de la Movile” lucrează acum în importante centre de cercetare din străinătate.