Fosta directoare a Colegiului Goethe aruncă bomba!
Fosta directoare a Colegiului Goethe din Bucureşti face acuzaţii grave, după ce a fost înlocuită din fruntea instituţiei de învăţământ, la decizia Inspectoratului Şcolar Bucureşti. Cristina Popa este apărată de un grup de părinţi, care acuză ingerinţe politice ale Forumului Democrat German la Colegiul Goethe. Formaţiunea politică îşi apără poziţia, spunând Legea Educaţiei îi cere să se pronunţe în legătură cu numirea conducerii Colegiului.
Profesoara Cristina Popa a hotărât să se retragă de la catedră pentru o perioadă, întrucât nu mai poate face parte dintr-un „sistem corupt şi mincinos, în care copiii înseamnă doar o sursă de bani şi interese”.
Voi actiona in justitie pe cei care m-au calomniat, desi nu au putut exprima decat puncte de vedere subiective care nu pot constitui demonstratia unui management defectuos.
Din aceste considerente, foarte dureroase pentru mine, ma voi retrage un timp din activitatea de profesor la catedra. Las in urma mea o scoala mai frumoasa si niste copii care au cunoscut datorita selectiei pe care am incurajat-o constant oameni deosebiti.
Le multumesc din suflet celor 400 de de parinti care au semnat memoriul si le cer scuze ca nu a stat in puterea mea sa fac mai mult.
Copiilor mei de la clasa a V-a B le transmit ca, desi un timp poate nu voi mai fi acolo, ma pot intalni oricand, fiindca eu voi ramane oricum prima lor diriginta„, a transmis profesoara Cristina Popa, fost director al Colegiului German Goethe din Bucureşti.
La câteva zile după demiterea directoarei, partidul Forumul Democrat al Germanilor din România și-a exprimat „profunda îngrijorare și indignare în legătură cu noua politică școlară a Colegiului German Goethe promovată de dna. Director Cristina Popa”.
Asociaţia Comitetul de părinţi al Colegiului German Goethe nu renunță la protestele declanșate de decizia Inspectoratui Școlar București, care a demis-o pe directoarea Cristina Popa. Părinţii spun că decizia demiterii nu se fondează „pe argumente concludente ale unui management defectuos sau pe o anchetă prealabilă în interiorul liceului” şi acuză persoane din structurile superioare ale Inspectoratului Şcolar sau Ministerului Educaţiei de „rea intenţie şi complicitate„.
Mai mult, Asociaţia Părinţilor acuză FDGR de discriminare și intervenție politică în actul de învățământ.
„La Colegiul German Goethe, din Bucureşti, s-a desfăşurat în ultima săptămână un război fulger al unui grup de interese politic împotriva Conducerii şi a părinţilor susţinători. Acesta s-a încheiat cu demiterea directorului şi instalarea unui nou director, agreat de partidul politic reprezentant al minorităţii germane. Întregul demers a fost cauţionat de instituţii publice (precum Inspectoratul Şcolar General sau Ministerul Educaţiei), a căror complicitate e cu atât mai revoltătoare cu cât decizia demiterii nu se fondează pe argumente concludente ale unui management defectuos sau pe o anchetă prealabilă în interiorul liceului. Au fost, în schimb, ignorate argumentele câtorva evaluări instituţionale anterioare (a căror expertiză a fost invariabil favorabilă Conducerii liceului), ca şi poziţia şi argumentele câtorva sute de părinţi petiţionari.
Contextul prezentei situaţii e lămuritor pentru seria de abuzuri comise. Liceul trece prin perioada examenului de admitere în clasa zero (cu predare în limba germană); proba eliminatorie de limbă, care va fi susţinută la finele acestei săptămâni, a fost până de curând controlată de învăţătoarele care activează în ciclul primar al şcolii. Directorul demis, Prof. Dr. Cristina Popa, a suspicionat (plecând de la informaţii şi indicii neoficiale, dar elocvente) practici nedeontologice şi ilegale. A dispus, din acest motiv, trecerea sarcinii de evaluare a testelor de admitere înspre profesorii germani care predau în liceu, fapt care a generat o întreagă campanie de calomniere, dezinformare şi, în cele din urmă, demitere.
Decizia demiterii a ţinut cont exclusiv de plângerile învăţătorilor în cauză şi ale unor profesori constant poziţionaţi în ultimii ani împotriva Conducerii, susţinuţi de partidul reprezentativ al minorităţii germane. Implicarea agresivă, prin presiuni şi adrese oficiale, a factorului politic într-o problemă de management şcolar a consternat întreaga comunitate a părinţilor acestui liceu, cu atât mai mult cu cât Ministerul şi Inspectoratul Şcolar General au acceptat fără vreo rezistenţă( şi fără arbitraj măcar) situaţia.
Edificator este totodată faptul că instituţiile decidente au ignorat orice argument venit din partea Conducerii demise sau din partea sutelor de părinţi care protestează de o săpămână împotriva acestei serii de abuzuri. S-au ignorat, totodată, expertizele pozitive, favorabile la adresa Conducerii, ale mai multor inspecţii desfăşurate în liceu lunile trecute şi anul şcolar anterior (de către Inspectoratul Şcolar General, Ministerul Educaţiei, Curtea de Conturi ş.a.). Reaua intenţie – sau complicitatea – unor persoane din structurile superioare ale Inspectoratului sau Ministerului a fost probată şi de refuzul (neargumentat) de a proceda la demiterea Direcţiunii doar ca urmare a unei anchete sau a unei evaluări de management care să edifice cu privire la realitatea situaţiei din Colegiul German.
Urmare a celor menţionate, Comitetul de părinţi al Colegiului German îşi exprimă îngrijorarea pentru situaţia creată şi susţinerea faţă de directorul demis, Prof. Dr. Cristina Popa, sperând în sesizarea presei şi a instituţiilor de control, în vederea stopării ingerinţelor politice în managementul unei instituţii şcolare. Sperăm totodată în evaluarea atentă a performanţelor manageriale ale Direcţiunii demise, ignorate şi dezonorate într-un penibil război politic care afectează, în cele din urmă, elevii liceului, beneficiarii direcţi ai educaţiei. Cum situaţia liceului nostru e departe de a fi singulară, sperăm într-o reacţie de susţinere a presei şi a instituţiilor abilitate, care va fi în beneficiul întregului sistem de învăţământ preuniversitar românesc„, a transmis într-un comunicat Asociaţia Comitetul de părinţi al Colegiului German Goethe.
De cealaltă parte, preşedintele Forumului German al Tineretului din Bucureşti, Christian Topfer, se apără afirmând că Legea Educaţiei le dă dreptul să ia poziţie în privinţa învăţământului pentru minorităţi.
„Punctul de vedere exprimat de Forumul German vineri nu a reprezentat o „imixtiune politica” nepermisa, ci aplicarea art. 97 alin. 1 din Legea Educatiei Nationale (nr. 1/2011), unde se prevede ca „In cazul unitatilor de invatamant cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale […] numirea directorului se face cu consultarea organizatiei care reprezinta minoritatea respectiva in Parlamentul Romaniei sau, daca minoritatea nu are reprezentare parlamentara, cu consultarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale.
In aceste conditii, era legal si firesc ca Forumul German, care reprezinta minoritatea germana in Parlament, sa-si exprime un punct de vedere cu privire la numirea directorului Colegiului German Goethe, scoala minoritatii germane din Bucuresti.
Acest punct de vedere a fost motivat prin dezacordul cu politica scolara promovata de dna. Popa si nu s-a incercat in niciun fel sa fie impusa o persoana anume, ci doar s-a solicitat ca numirea noii conduceri sa respecte cerintele legale”, se arată în răspunsul semnat de Christian Topfer.
Vă redăm în continuare integral răspunsul semnat de reprezentantul Forumului German, în care susţine că nu urmăreşte numirea unei anumite persoane în conducerea Colegiului Goethe, ci doar respectarea Legii Educaţiei în privinţa învăţământului în limbile minorităţilor naţionale:
„Stimati parinti,
primind mesajul de adio de mai jos pe Adservio, cred ca putem considera cu totii ca acest regretabil si inutil conflict, care a fost fara precedent intr-o scoala germana din Romania si care a divizat elevii si profesorii scolii noastre in doua tabere, s-a incheiat – in sfarsit!
Cu privire la „dedesubturile” si „motivele absconse” care au tot fost vehiculate in ultimele zile cu privire la acest conflict, se impun urmatoarele clarificari:
1. Neregulile constatate de inspectori au fost reale si nu au fost infirmate ulterior.
2. Neregulile constatate nu au condus la nicio sanctiune pentru dna. Popa, deoarece dansa nu a fost demisa, ceea ce ar fi reprezentat o sanctiune, ci i s-a retras delegatia in baza careia era numita la conducerea Colegiului.
Orice decizie a Inspectoratului General contine prevederea ca Inspectoratul isi rezerva dreptul de a retrage delegatia oricand, asadar, din punct de vedere legal, nu este nevoie sa fie gasit un motiv pentru a se retrage delegatia. In aceste conditii, toate dezbaterile cu privire la motivele, „ilare” sau nu, care pot (sau nu pot) sa conduca la schimbarea dnei. Popa, nu isi aveau rostul.
Fara sa se fi aplicat o sanctiune si fara ca directorul delegat sa aiba un drept care sa-i fi fost incalcat prin decizia de retragere a delegatiei, nu exista nicio cale de atac impotriva deciziei Inspectoratului General de miercuri, saptamana trecuta. De aceea, tot conflictul starnit zilele trecute era de la bun inceput complet inutil si neproductiv.
3. Punctul de vedere exprimat de Forumul German vineri, saptamana trecuta nu a reprezentat o „imixtiune politica” nepermisa, ci aplicarea art. 97 alin. 1 din Legea Educatiei Nationale (nr. 1/2011), unde se prevede ca „In cazul unitatilor de invatamant cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale […] numirea directorului se face cu consultarea organizatiei care reprezinta minoritatea respectiva in Parlamentul Romaniei sau, daca minoritatea nu are reprezentare parlamentara, cu consultarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale„.
In aceste conditii, era legal si firesc ca Forumul German, care reprezinta minoritatea germana in Parlament, sa-si exprime un punct de vedere cu privire la numirea directorului Colegiului German Goethe, scoala minoritatii germane din Bucuresti.
Acest punct de vedere a fost motivat prin dezacordul cu politica scolara promovata de dna. Popa si nu s-a incercat in niciun fel sa fie impusa o persoana anume, ci doar s-a solicitat ca numirea noii conduceri sa respecte cerintele legale:
– art. 45 alin. 8 din Legea Educatiei Nationale: „Minoritatile nationale au dreptul la reprezentare proportionala cu numarul de clase in organele de conducere ale unitatilor de invatamant […]„;
– art. 45 alin. 9 din Legea Educatiei Nationale: „In unitatile scolare cu predare si in limbile minoritatilor nationale, unul dintre directori va fi un cadru didactic din randul minoritatilor respective, cu respectarea criteriilor de competenta profesionala„.
4. Schimbarea metodei de admitere in clasa pregatitoare a reprezentat o falsa problema, o diversiune care a incins spiritele si a distras atentia de la problemele reale sesizate de catre inspectori si de la presiunile si teroarea incredibila la care au fost supusi profesorii de limba germana in ultimii ani si care s-au accentuat in ultimele zile.
In nicio adresa, cerere, memoriu sau sesizare care s-a depus de parinti, de profesori si de Forumul German in ultimele zile nu s-a cerut schimbarea metodei de admitere in clasa pregatitoare sau a metodei de examinare in testul de limba germana.
Nu exista niciun copil de ministru sau de demnitar care sa sustina anul acesta examenul de admitere in clasa pregatitoare.
Aceste scenarii, suspiciuni si speculatii nu au avut si nu au nicio baza reala.
5. Schimbarea conducerii unei institutii reprezinta o problema doar pentru persoanele ale caror interese personale sunt strans legate de persoana care se afla la conducere.
In mod firesc si normal, cadrele didactice si parintii nu ar trebui sa fie personal afectati de o schimbare decisa de cei chemati sa o decida.
Nu exista niciun motiv sa se creada ca un nou director nu va continua programele care rezulta din colaborarea interguvernamentala romano-germana, ca Ambasada Germana nu va sprijini in continuare minoritatea germana si scolile acesteia din Romania, sau ca profesorii buni nu vor ramane in continuare in scoala. Toate aceste temeri si supozitii nu au avut nicio baza reala.
6. Niciunul din semnatarii adreselor, memoriilor, cererilor si sesizarilor depuse zilele trecute la autoritati nu a cerut marirea numarului de clase pregatitoare.
Singurele solicitari de suplimentari de locuri au venit, in trecut, de la Consiliul de Administratie a Colegiului.
Ca atare, si speculatiile pe aceasta tema au fost complet nefondate.
7. Presiunile si amenintarile la care au fost supuse cadrele didactice ale Colegiului in zilele trecute au fost fara precedent, la fel ca si implicarea elevilor in acest conflict inutil.
In aceste zile aproape ca se instaurase in Colegiul German o atmosfera de tip „revolutie culturala”, in care unii elevi se rasculau impotriva profesorilor lor, parintii ii „puneau la punct” pe dascalii copiilor lor, capeteniile „rasculatilor” starneau masele si chemau la infruntare …
Cu mesajul de adio de mai jos sper ca apele sa se linisteasca si activitatea scolii germane din Bucuresti sa reintre in normal, iar astfel de situatii sa nu se mai repete niciodata.
Cu deosebita stima,
Christian Töpfer”
O mica parte a protestat – aprox. 50 elevi din circa 1900 cati are colegiul.
D-nei Popa ia incetat delegarea pe postul de director, nu a fost demisa. Incetarea delegarii a fost pusa in practica ca urmare a unei anchete desfasurate de ISMB.
„Gurile rele” spun ca inspectoratul nu prea avea chef sa o inlocuiasca, fiindca a fost mana in mana cu acest personaj si se temeau de eventuale dezvaluiri neplacute.
Insa concluziile reale ale anchetei (extrem de nefavorabile d-nei Popa si inspectoratului) au ajuns si la dl. Ministru Curaj. In fata unor evidente de netagaduit pana la urma inspectoratul a inlocuit-o. Aceleasi guri ne spun ca urmeaza sa fie decapitati si cativa indivizi de la ISMB, pentru ca au acoperit diverse potlogarii facute de d-na Popa – transferuri dubioase, titularizari pe ochi frumosi, contracte preferentiale de igienizare, paza, etc. pentru diversi apropiati.