DNA sau Dan Cristian Popescu. Cine-l va doborî primul pe Onțanu?

Share:

  „De ce și-e frică, nu scapi!’, spune o veche zicală românească, pliată perfect pe realitatea Primăriei Sectorului 2. Dacă la alegerile din 2012, eternul primar Onțanu a reușit să scape de un contracandidat puternic în urma unui blat ordinar, la alegerile din 2016 situația stă diferit.

În ciuda agitației lui Onțanu și a sforilor trase în favoarea unor candidați liberali de mucava, blatul nu a mai funcționat la nivelul Sectorului 2, iar liberalii merg pe mâna unui candidat tânăr, puternic, competiv, și anume deputatul Dan Cristian Popescu ( nimeni altul decât cel a cărui candidatura fusese blocată în urmă cu patru ani! ).

Onțanu are, astfel, două coșmaruri: DNA și DCP (Dan Cristian Popescu). Vom vedea cine dintre cei doi va reuși să-l doboare primul pe Onțanu.

Cotidianul online Cronica Română prezintă un amplu interviu cu candidatul PNL la Primăria Sectorului 2, deputatul Dan Cristian Popescu. Candidatul liberal vorbește, printre altele, despre proiectele sale pentru Primăria Sectorului 2, despre modul în care se va derula campania sa electorală și nu în ultimul rând despre modul în care va reda locuitorilor din sector, Primăria condusă de eternul primar Onțanu.

 

Domnule deputat Dan Cristian Popescu ați fost desemnat candidatul PNL la Primăria Sectorului 2. Este nu numai un sentiment de ușurare, în contextul în care multă vreme   s-a vorbit de un posibil blat între PNL și Onțanu, dar și o uriașă provocare. Cum ați primit această nominalizare?

Am primit această nominalizare cu entuziasm, cu speranța că pot câștiga aceste alegeri și că pot pune capăt, dacă putem spune așa, celor 16 ani de dominație a populismului și a tocării sistematice, și în disprețul cetățenilor, a banilor publici în Sectorul 2. Și mă refer aici la administrația Onțanu care a avut de-a lungul celor patru mandate diverse culori politice: PSD, UNPR, independent, mutându-se dintr-o parte în alta în funcție de interesele politice, electorale și financiare ale dânsului.

Concret, ca și cetățean al Sectorului 2 credeți că locuitorii din acest sector au nevoie de o schimbare radicală la nivelul Primăriei Sectorului 2, după 16 ani de administrație marca Onțanu? După cum se știe la alegerile din 2012, locuitorii Sectorului 2 au mers, din nou, pe mâna aceluiași Onțanu…

La ultimele alegeri nu au fost, din păcate, candidați care să aibă șanse reale să câștige alegerile în fața lui Onțanu, în fața sistemului creat de Onțanu la nivelul acestui sector. Și, probabil, din acest motiv oamenii au fost dezamăgiți iar participarea la vot a fost mai mică. Eu nu cunosc vreun cetățean al Sectorului 2, și în ultimii patru ani, ca deputat, am discutat cu mii dintre ei, să fie mulțumit în totalitate de prestația primarului Onțanu sau a administrației locale conduse de acesta. Cred, pe de altă parte, că locuitorii Sectorului 2 merită mai mult. Nu spun că totul, merge rău, aș fi absurd și incorect, dar, din păcate, asistăm la lucruri care merg în media randamentului slab pe care îl are această țară.

Se pot face, însă, lucruri mult mai bune pentru cetățenii din sector. Și mă refer aici, în primul rând, la banii tocați pe lucruri inutile, bani care trebuie redirecționați de urgență pentru lucrurile utile, necesare dezvoltării acestui sector, pentru infrastructură, pentru ridicarea calității vieții oamenilor, pentru reducerea facturilor (dacă ne referim la reabilitarea blocurilor!), pentru educație și cultură.

Cum va arăta campania electorală a candidatului Dan Cristian Popescu?

În primul rând, campania derulată de mine și de staff-ul meu va fi una, din toate punctele de vedere, în limitele legii. Tot timpul am promovat campanii electorale corecte care să convingă oamenii, nu să cumpere voturi, așa cum am fost obișnuiți, din păcate, în prea multe campanii electorale. Campania mea va fi bazată, în special, pe prezentarea ideilor și proiectelor mele și, în unele cazuri, va fi nevoie să spun apăsat și ce nu s-a făcut bine. Într-un mod corect, civilizat și argumentat, bineînțeles.

Poate fi învins domnule Popescu acest sistem creat și perfecționat timp de 16 ani de Neculai Onțanu și echipa (mulți spun gruparea!) din jurul său? Ca și cetățean al Sectorului 2 vă spun, cu regret, că mulți, alarmant de mulți cetățeni, cred că doar procurorii DNA mai pot stopa hegemonia lui Onțanu la Primăria Sectorului 2…

Eu sunt convins că toți cetățenii Sectorului 2 realizează, atunci când dau un vot unui candidat sau altuia, că fac acest lucru în beneficiul dânșilor. Oamenii sunt inteligenți, deși există politicieni care consideră că alegătorii nu gândesc și că dacă îi cumpără cu doi mici, un tricou sau mai știu eu cu o sumă de bani, aceștia își vor vinde integritatea morală, sufletul și votul.

Se înșeală amarnic pentru că oamenii știu că atunci când primesc diverse servicii în afara legii acestea sunt făcute din bani furați de la ei. Unii cetățeni le primesc, deși în fond sunt tot banii lor, dar nu consideră că primarul le-a făcut vreun favor personal. Un favor personal era dacă primarul Onțanu i-ar fi trimis într-o excursie din banii personali ai dânsului, spre exemplu.

Oamenii, tot timpul, își urmăresc interesul, iar interesul lor este ca banii colectați din taxe și impozite să se cheltuiască în favoarea lor, în proiecte derulate pe termen mediu și lung. După cum am spus, termoizolarea blocurilor trebuie continuată și finalizată, educația trebuie să se realizeze la standarde cât mai înalte pentru că în funcție de sumele cheltuite pe infrastructură, investiții și educație, în aceeași măsură o vom duce mai bine în anii care vin.

Sunt convins că locuitorii Sectorului 2 îl vor trimite acasă pe primarul Onțanu!

Cum credeți că va arăta campania principalului dumneavostră candidat, Neculai Onțanu? Credeți că Onțanu va avea decența, să nu spun curajul și chiar obligația, de a avea o dezbatere sau chiar mai multe, cu  Dan Cristian Popescu, în această campanie electorală? Confruntări ale ideilor, proiectelor și programelor destinate Sectorului 2?

Eu aș dori să am o dezbatere și chiar mai multe cu actualul primar, dar după cum știm din anii trecuți dânsul evită astfel de întâlniri și preferă să stea ascuns. Ultimul exemplu în care a preferat să stea ascuns și să fugă de responsabilitate a fost tragicul caz al lui Ionuț Anghel, copilul ucis de maidanezi în Parcul Tei din Sectorul 2. În acel moment, primarul Onțanu s-a ascuns ca în gaură de șarpe și a evitat să mai iasă de acolo un timp îndelungat.

Un primar, în opinia mea, trebuie să aibă curajul de a-și asuma răspunderea atunci când situația o impune și să explice anumite lucruri când acestea trebuie explicate opiniei publice. Asta înseamnă demnitate, respect față de cetățeni, transparență și democrație. Când eviți să spui anumite lucruri nu înseamnă în niciun caz că oamenii nu le înțeleg!

Care sunt principalele proiecte pe care le propuneți locuitorilor sectorului 2, deși este evident că este prematur să discutăm despre acest lucru?

În primul rând, așa cum am spus în numeroase rânduri, voi renunța la toate cheltuielile inutile și voi concentra banii cetățenilor în investiții care să creeze locuri de muncă, care să reducă facturile la întreținere, care să ofere un sistem de educație modern și european. Doar cu tineri bine pregătiți, vom putea aduce plus valoare economiei Sectorului 2.

Pe de altă parte, voi face tot ceea ce ține de Primăria Sectorului 2 pentru a atrage investiții private în Sectorul 2, care vor genera noi taxe și impozite care, la rândul lor, vor duce la crearea unor locuri de muncă suplimentare. Și nu în ultimul rând voi transparentiza în totalitate Primăria Sectorului 2. După cum bine știți astăzi nici nu se poate intra în Primărie. Ești obligat să stai pe la uși și să aștepți să vină vreun funcționar și să îi spui de acolo cu ce problemă te confrunți, situație inadmisibilă din punctul meu de vedere!

Nu mai vorbesc aici de cozile deja celebre de la Taxe și Impozite unde oamenii sunt, practic, umiliți stând la coadă ore în șir. Personal, m-am lovit de această situație chiar săptămâna trecută, când am stat la coadă mai bine de trei ore. Există sisteme performante în alte țări care evită aceste cozi uriașe. Se pot face online, se pot face programări în care poți merge în ziua X la ora Y la ghișeul Z și poți rezolva problema în câteva minute.

Nu poți să umilești cetățenii și să stăm la cozi ca într-o perioadă pe care o credeam de tristă amintire. Nu este normal ca oamenii care, poate, se învoiesc de la serviciu sau care au alte probleme stringente să piardă atâtea ore, când situația se poate rezolva mult mai repede. Soluții există, trebuie să există doar voință politică și administrativă pentru aplicarea acestora în interesul cetățenilor, în interesul, până la urmă, al celor care plătesc taxe și impozite!

Deja la nivelul Primăriei Sectorului 2 există o zvonistică perpetuată de oamenii lui Onțanu care susțin că venirea lui Popescu la Primărie, după alegerile din vară, va aduce cu sine o avalanșă de demiteri și concedieri. Ce mesaj dați, în acest sens, angajaților Primăriei Sectorului 2? Vine Popescu cu oamenii lui sau totul este o diversiune marca Onțanu?

Curățenia în Primăria Sectorului 2, pe care o voi pune în practică, înseamnă că toți cei care au primit funcții administrative în Primărie doar pe baza apartenenței la un partid sau altul vor trebui să plece. În rest, nimeni nu trebuie să se teamă că va fi vreo epurare sau că vor fi aduse persoane noi. Să fie clar: toți angajații cinstiți din Primăria Sectorului 2 vor avea în mine un prieten, un coleg, un partener în actul de administrație. Nu voi angaja pe nimeni pe criterii politice. Toate posturile libere vor fi ocupate, exclusiv, prin concurs. De altfel, am și anunțat în cadrul partidului că nu voi aduce în Primărie niciun om impus de PNL.

Nu sunt decât diversiuni, manevre jalnice, prin care Onțanu vrea să sperie angajații Primăriei. Din fericire, atât pentru ei, cât și pentru locuitorii Sectorului 2, domnia lui Onțanu se apropie de sfârșit!

Ați promis, de altfel, că Primăria Sectorului 2 va fi deschisă larg și redată, dacă se poate spune așa, cetățenilor, și toți angajații Primăriei vor lucra, exclusiv, în interesul cetățenilor din sector…

Primăria Sectorului 2 va fi deschisă cetățenilor. Mai mult decât atât, oamenii vor avea acces, dacă vor dori, la toate documentele din Primărie și toți angajații Primăriei, în frunte cu primarul Popescu, vor deveni, așa cum este normal, angajații cetățenilor. Pentru că toți funcționarii Primăriei, inclusiv primarul, sunt plătiți din taxele și impozitele achitate de locuitorii din sector.

Ce mesaj dați locuitorilor Sectorului 2 chiar la începutul acestei curse care se anunță extrem de dură? De ce trebuie să-l voteze aceștia pe candidatul Popescu și să nu opteze pentru un alt candidat sau să îi mai ofere încă patru ani de mandat lui Onțanu? Cum îi puteți convinge pe acești oameni, suprasaturați de promisuni, că reprezentați cu adevărat garanția unui altfel de management și administrație publică?

Sunt conștient de acest lucru. Știu că cea mai perfidă armă a celor care sunt înțepeniți în funcții de prea mulți ani este sloganul cum că toți sunt la fel și, în consecință, mai bine rămân tot ei! De altfel, și alegerile care se desfășoară într-un singur tur, îi avantajează clar pe primarii în funcție. Este o piedică majoră la adresa democrației, pentru că în mod normal primarii trebuie aleși cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor prezenți la urne. Asistăm la un slogan perfid, potențat de cei aflați în funcție care nu vor contracandidați puternici.

Eu cred, sunt convins, că lucrurile la nivelul Primăriei Sectorului 2 se pot face mult mai bine, și este evident că Onțanu, care a avut o prestație slabă în cei 16 ani de mandat, nu poate mai mult! Și mai mult decât atât, cred că la anumite intervale de timp oamenii ar trebui să se mai rotească în funcțiile deținute. Din punctul meu de vedere, după două mandate în care ai stat într-o anumită funcție ar trebui să te gândești să pleci în altă parte! Este vorba de saturație și, implicit, de randamentul maxim pe care îl poți da. După opt ani, randamentul scade și apare o blazare, o plafonare, a eficienței actului de administrație. Sunt foarte multe lucruri evidente în acest sector și sunt convins că oamenii știu și vor dori să vadă lucrurile făcute în alt mod decât până acum.

Aveți un proiect pentru locuitorii sectorului 2 pe care îl vedeți derulat pe mai multe mandate?

Eu îmi doresc lucruri ambițioase pentru un singur mandat. Ce pot, însă, să promit, la întrebarea dumneavoastră, este un singur lucru: dacă voi candida la un al doilea mandat promit că nu voi face niciun fel de campanie electorală pentru acesta. Dacă oamenii vor fi mulțumiți de prestația mea din primii patru ani, mă vor vota încă o dată. Nu vor vedea niciun fel de bannere, panouri sau afișe electorale cu mine, la alegerile din 2020.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.