Se reia programul de privatizare în acest an

0

Programul de privatizare derulat de România s-ar putea relua anul acesta, după un hiat în 2015, cu cel puțin o listare iminentă, a afirmat directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, într-un interviu acordat Reuters.

Cel mai probabil candidat pentru a veni pe piață este producătorul de sare Salrom, în timp ce listarea producătorului de energie Hidroelectrica este o posibilitate periferică, fiind mai probabil să aibă loc în 2017, a declarat șeful BVB.

„Așteptăm reluarea privatizărilor. 2015 a trecut fără nici o privatizare importantă, dar este important pentru România să continue cu acest proces, deoarece avem nevoie de mari companii pe piață”, a explicat Ludwik Sobolewski.

Anii trecuți, Guvernul a listat pe bursă companiile Romgaz, Electrica și Nuclearelectrica. În 2015, au fost identificate alte companii potențial candidate la privatizare, cum ar fi aeroporturile din București și Constanța, însă procesul de privatizare stagnează. Fondul Proprietatea (FP), care deține participații minoritare în Salrom și Hidroelectrica, sprijină listarea și este nemulțumit de întârziere. Hidroelectrica a fost în insolvență în ultimii ani, dar se crede că este aproape de ieșirea din insolvență.

Sobolewski a apreciat la 10% probabilitatea listării companiei Hidroelectrica în acest an.

„Există șansa să poată fi listată anul acesta, dar mai probabil este ca procesul să aibă loc anul viitor. Ar fi extrem de important pentru piață”, a declarat șeful BVB.

Obiectivul pieței de capital din România este promovarea la statutul de piață emergentă în indicele Morgan Stanley Capital International (MSCI), dar trebuie să existe cel puțin trei companii cu o capitalizare de piață suficientă pentru a îndeplini cerințele.

„Hidroelectrica va fi poziționată ca unele din acele companii, deci este crucială pentru acest proces”, a subliniat Sobolewski.

Acesta a adăugat că, până în toamnă sau chiar mai devreme, Bursa de Valori București este „destul de probabil” să se alăture SEE Link, o platformă regională pentru tranzacționarea titlurilor de valoare pe burse în Sud-Estul Europei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.