Dan Cristian Popescu: Toți banii furați în timpul mandatelor lui Onțanu trebuie să revină cetățenilor!

Share:

Domnule deputat, Dan Cristian Popescu, în sfârșit, o veste bună pentru locuitorii sectorului 2. Primarul Onțanu a fost reținut și ulterior arestat pentru fapte grave de corupție. Cum comentați această realitate gravă și, concret, dacă arestarea primarului în exercițiu al sectorului 2 vă ajută în calitatea de candidat PNL la Primăria Sectorului 2?

Despre administrarea cu iz de corupție ṣi de mafie imobiliară, de la Primăria Sectorului 2, vorbește foarte multă lume, de foarte multă vreme. Și eu am vorbit despre această situație gravă, am prezentat dovezi, am tras, în calitate de deputat ales în sectorul 2, numeroase semnale de alarmă în această privință. Au fost ziariști care au făcut, în acest sens, investigații amănunțite, și toată lumea se întreba de ce nu se întâmplă nimic, de ce instituțiile statului nu iau măsuri față de această situație extrem de gravă.

Iată că cei de la DNA au dat curs unor denunțuri și au început să cerceteze serios aceste posibile fapte de corupție. În plan personal, vreau să vă spun că nu mă bucur de reținerea și arestarea nimănui și deci nici de arestarea lui Onțanu, dar ca demers împotriva eradicării corupției este, cu certitudine, un lucru extraordinar care trebuie continuat ca atare.

Eu, de altfel, am și spus public după acest uriaș scandal, că voi analiza toate dosarele privind retrocedările făcute de Primăria Sectorului 2 în ultimii 16 ani. De asemenea, voi analiza, punctual, toate dosarele de urbanism, toate excepțiile făcute la legislația privind urbanismul, pentru că vorbim de construcții ridicate de aceiași samsari imobiliari care luaseră, într-o primă fază, terenurile aferente. Toate acestea vor fi analizate și voi face o prioritate a mandatului meu recuperarea prejudiciului și restituirea acestuia locuitorilor sectorului 2. 

Eu estimez că prejudiciul din timpul mandatelor de primar ale lui Onțanu depășește 300 de milioane de euro. Este vorba, dacă pot spune așa, de o furăciune de dimensiuni colosale, suma fiind mai mare decât bugetul Primăriei Sectorului 2 pe un an de zile. Acești bani, aceste terenuri, trebuie să se întoarcă în patrimoniul cetățenilor sectorului 2 și trebuie folosite, exclusiv, în interesul acestora. Banii aceștia pot fi folosiți pentru creșe, grădinițe, școli, locuri de joacă pentru copii, parcări etc. Toți banii furați de mafia imobiliară din sectorul 2 trebuie, repet, să revină locuitorilor din sectorul 2.

Cum arată domnule Popescu ecuația electorală de la nivelul sectorului 2 după reținerea și arestarea lui Onțanu, practic principalul dumneavoastră contracandidat la alegerile din 5 iunie? Nu vă temeți că vor apărea în peisaj alți contracandidați puternici nominalizați de PSD, UNPR, ALDE etc care pot complica lupta electorală?

În fiecare zi de alegeri, cetățenii sunt singurii care dețin puterea, care pot decide ce este bine, ce este în interesul lor și al comunității din care fac parte. Este, din punctul meu de vedere, bine să se înscrie în această cursă cât mai mulți candidați. Nu-mi era frică nici de competiția cu Onțanu și aveam încredere că pot câștiga alegerile chiar în această ecuație. Dânsul s-a menținut la putere în toți acești ani doar prin aranjamente de culise și blaturi jalnice, impunȃndu-se întotdeauna în fața unor candidați facili care nu-și propuneau în mod real să câștige Primăria Sectorului 2. 

De altfel, în discuțiile avute cu foarte mulți cetățeni din sectorul 2, aceștia mi-au spus că sunt nemulțumiți de activitatea primarului Onțanu și că vor schimbarea în bine a acestui sector. Toate aceste discuții mă făceau să cred că am prima șansă și în cadrul unei dispute directe cu primarul în exercițiu al sectorului 2.

Astăzi, sunt pregătit să-mi prezint programul și proiectele în competiție cu oricine crede că poate ajuta sectorul 2. Iar cetățenii sunt singurii care vor decide în 5 iunie cine ȋi va reprezenta, pe plan local, ȋn următorii 4 ani. 

Evenimentele din ultimele zile care l-au avut în prim-plan pe Onțanu vă vor schimba strategia electorală, modul în care veți desfășura această campanie electorală?

Campania mea va fi bazată pe prezentarea proiectelor, planurilor și strategiilor mele pentru dezvoltarea sectorului 2 în următorii patru ani, 2016-2020. Potențiala ieșire din această cursă a primarului Onțanu va face posibilă doar o întrecere corectă în care sper că nu vor mai fi folosite metode populiste, în care nu se va mai cheltui bugetul public în scop electoral, în care toți candidații pleacă cu șanse egale.

Ați fost desemnat candidatul PNL la Primăria Sectorului 2 în urmă cu trei săptămâni. Concret, ați identificat în această perioadă punctele și proiectele majore ale acestei campanii, problemele majore cu care se confruntă locuitorii sectorului 2?

Ideea de bază a primului meu mandat va fi transparența! Transparenṭa totală a acțiunilor, deciziilor și cheltuielilor Primăriei. Toți cetățenii au dreptul să știe cum se cheltuiește și ultimul leu din bugetul Primăriei Sectorului 2. Toți cetățenii trebuie  să aibă acces la orice dosar care poate genera corupție și mă refer aici la dosare privind retrocedările ṣi atribuirile de servicii publice, la autorizații și avize de tot felul.

Trebuie făcută o evaluare atentă a funcṭionarilor care vor fi angajați în Primărie, în sensul în care nimeni nu trebuie să mai fie angajat pe criterii politice, ci exclusiv pe criterii de competență. În planul investițional am în vedere finalizarea reabilitării tuturor blocurilor din sectorul 2, până în 2020. Sunt foarte multe restanțe, foarte multe promisiuni neonorate ale actualului primar Onțanu, iar acest lucru îl voi realiza prin tăierea tuturor cheltuielilor inutile.

În ultimii 16 ani, Primăria Sectorului 2 a tocat sume uriașe de bani pe lucruri inutile. Am în vedere celebrele panseluțe, excursii din banii publici, concerte, mici, sarmale, și nu în ultimul rând ajutoare sociale date în scop electoral unor persoane care nu se încadrau în baremele respective.

Banii trebuie să se ducă, în principal, la investiții. Prin terminarea reabilitării termice a blocurilor, facturile vor scădea și fiecare familie care stă în aceste blocuri va face o economie semnificativă.

Am, de asemenea, în vedere reabilitarea infrastructurii, reabilitarea spațiilor verzi. Voi realiza 10.000 de locuri de parcare noi în sectorul 2. Sunt, în acest sens, mai multe soluții fezabile privind rezolvarea problemei stringente a locurilor de parcare din toate zonele ṣi cartierele, soluții pe care le voi detalia în materialele mele de prezentare. Am în vedere introducerea sensurilor unice pe foarte multe străzi, am în vedere parcări mari în sector și multe alte proiecte extrem de interesante.

Cum va arăta campania electorală a candidatului Dan Cristian Popescu din punctul de vedere al mediatizării acțiunilor și proiectelor propuse? Pliante, bannere, întâlniri cu oamenii?

Campania mea se va derula în două părți, în acord cu legea electorală nouă. Va fi o precampanie pentru strȃngerea de semnături pe care o vom face în stradă. Vom instala corturi, vom merge inclusiv la ușile oamenilor pentru a prezenta ideile noastre și vom convinge, astfel, oamenii să semneze pentru susținerea candidaților PNL.

În a doua parte, campania va fi centrată pe discuțiile directe cu cetățenii sau prin apariții în mass-media. În orice caz campania mea se va desfășura în limitele legii, va fi una corectă din toate punctele de vedere, așa cum am obișnuit cetățenii sectorului 2 și la campania pentrualegerile parlamentare din 2012, când am fost ales deputat. Niciun alegător nu a primit vreun folos material în timpul campaniei mele, singurele mele arme fiind atunci, ca și acum, dialogul, transparența și argumentele.

Să înțeleg că și în 2016 campania candidatului Popescu va fi una fără pixuri, șepcuțe, tricouri și alte mici sau, după caz, mari favoruri electorale…

Bineînțeles! Am văzut cu toții numeroase cazuri de corupție în care oameni de afaceri cumpărau pentru diferite partide șepci, geci, fulare. Să fie foarte clar: din punctul meu de vedere cadoul electoral dat de un candidat este începutul corupției. Dacă un candidat îți oferă o găleată, o șapcă sau o icoană cadou, acest demers este generator de corupție din simplul fapt că acest candidat trebuie să facă ulterior, ceva ilegal, pentru a-și recupera banii folosiți în campanie. De fapt, ți se dă în campanie un lucru minor cu scopul de a-ți cumpăra votul, pentru ca ulterior să ți se fure de zece, 20 de ori mai mult din bugetul public.

Din acest motiv nu am avut niciodată intenția de a obține vreun vot prin acest mod.

Nu vă temeți că Onțanu, chiar și reținut și arestat, va încerca să-și vândă voturile unui contracandidat sau al altuia, cu scopul ca acesta să-i protejeze interesele în următorii patru ani? Nu vă temeți că acest foarte posibil troc ordinar vă va afecta șansele în această cursă ce se anunță una extrem de dură?

Este clar că sistemul suspect infracțional de la nivelul Sectorului 2 este mai mare decât persoanele domnilor Onțanu și Șutru, ambii reținuți și arestați. Este vorba de o mafie care controlează foarte multe domenii de activitate. Este clar că toți aceștia nu au cum să stea liniștiți și vor încerca să susțină și, ulterior, să controleze un candidat care să le asigure prosperitatea, liniștea și protecția în continuare. Este evident că avem în față o campanie grea, cu un rezultat destul de greu de anticipat, chiar dacă astăzi toate opiniile avizate spun că am prima șansă.

Sunt convins că lupta va fi extrem de dură și pentru că, după cum se știe, balaurului căruia îi tai un cap, îi apar încă două, trei. Acest grup, acest sistem infracțional, care gravita în jurul PSD-UNPR, va scoate, în mod cert, o altă persoană în față cu scopul evident de a perpetua mecanismele imobiliare ale șpăgii și corupției din sectorul 2.

Cât de mult credeți în această victorie?

Din numeroasele discuții avute cu oamenii în ultimii cinci, șase ani, de când fac politică în sectorul 2, am înțeles că noi toṭi, ne dorim o schimbare în bine. Asta ȋmi dă ȋncrederea că alegătorii vor veni alături de mine și,împreună, în următorii patru ani, vom da o nouă faṭă sectorului.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.