Muzeul Cinegetic Posada, un loc care nu trebuie ratat
Muzeul Cinegetic Posada a fost inaugurat in data de 26 Noiembrie anul 1996 ca sectie a muzeului istoric romanesc : Muzeul Național Peleș.
Dupa ample lucrari de renovare si racordare realizate in anul 2004 cu sprijinul financiar consistent al regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA in patrimoniul caruia se afla conform hotararea guvernului Romaniei , muzeul Cinegetic Posada si-a redeschis portile in data de 25 aprilie 2004 , odata cu lucrariile Adunarii Generale a CIC (Consiliul Institutional de Cinegetica ).
Cu siguranta veti fi surprinsi sa constati ideiile noi, materiale si mijloacele tehnice moderne utilizate la reamenajare dar si atmosfera ambientala mult mai placuta de prezentare a fantasticei colectii de exponate : de la impresionanta colectie de trofee ( 2400 de piese ) la opere de arta , obiecte cu specific vanatoresc sau utilitate vanatoreasca , arme specifice diverselor etape ale evolutiei umane .
Infiintarea Muzeului Cinegetic al Carpatilor ,,Posada” R.A. este un act de datorie culturala si de educatie in cunoasterea si ocrotirea faunei tarii. Romania detine o bogata biodiversitate floristica si faunistica, recunoscuta in timp si spatiu. In acest context ecologic se inscrie si vanatul romanesc, valoros nu numai din punct de vedere numeric dar si al diversitatii si vigurozitatii, pus in evidenta de calitatea trofeelor. Existenta valoroaselor colectii aflate in depozitele Complexului Muzeului Cinegetic Posada premiate la expozitii nationale si internationale au impus la infiintarea acestui muzeu .
În altă ordine de idei, Castelul de la Posada a fost construit din porunca domnitorului Gheorghe Bibescu în perioada de dinainte de revoluția de la 1848. A fost conceput ca un conac din piatră de râu păstrând modelul tradițional al construcțiilor românești din zona de munte. După 50 de ani, George Valentin Bibescu, nepotul domnitorului, a extins vechiul conac și l-a transformat în castel.
Primul război mondial a lăsat semne și asupra castelului de la Posada. În noaptea de 24 spre 25 septembrie 1915, clădirea principală a fost incendiată de trupele nemțești pentru a distruge arhiva Legislației Britanice, depozitată aici de Lordul Thomson.
În decembrie 1916, trupele maghiare au distrus celelalte clădiri ale castelului și în același timp, colecția de tablouri și picturi cumpărate de prințul Bibescu.
După a doua conflagrație mondială, castelul Posada a fost renovat și amenajat ca reședință princiară.
La 26 noiembrie 1996 aici a fost deschis Muzeul cinegetic al Carpaților, Posada, ca o secție a muzeului Peleș. Acesta este singurul de acest fel din România și merită să vă opriți o oră pentru a-l vizita.
Toate exponatele au o mare valoare și au obținut punctaje mari la concursuri, majoritatea fiind medaliate, printre cele mai importante numărăându-se Capra Neagră vânată în Munții Făgăraș în anul 1934 (cel mai vechi exponat), un Cerb Comun vânat în 2003 și medaliat cu aur și multe alte blănuri de urs și trofee din expedițiile cinegetice ale lui Nicolae Ceaușescu.
În anul 2004 a fost renovat pentru ultima oară și a fost adus la standarde înalte, un act de datorie culturală și de educație în cunoașterea și ocrotirea faunei țării.
Sperăm că v-am convins că este un obiectiv care merită trecut pe lista dvs. atunci când mai mergeți pe Valea Prahovei pentru a intra timp de 60 de minute într-o lume un pic diferită față de cea din fiecare zi.
Orar de vizitare:
Marți-Duminică: 9-17/ Luni: Închis
Preț intrare:
Vizitarea parterului
Preșcolari, elevi, studenți și pensionari (cu legitimații valabile) = 7 Lei
Adulți = 10 Lei
Vizitarea parterului, etajul 1 și etajul 2
Preșcolari, elevi, studenți și pensionari (cu legitimații valabile) = 10 Lei
Adulți = 15 Lei
Taxă foto: 25 lei/aparat
Taxă video: 40 lei/cameră.
Surse: wikipedia, www.worldwideromania.com