Obiceiuri străvechi prezentate de Junii Brașovului
Junii Brașovului organizează în Săptămâna Luminată mai multe evenimente care vor culmina, duminică, cu o paradă călare, obicei străvechi unic în România la care participă mii de persoane.
În a doua zi de Paști, junii tineri, organizați în două cete conduse de șerji, au colindat și intrat în casele unde au fost invitați pentru a stropi fetele nemăritate cu parfum. În Piața Unirii, în jurul prânzului, junii au cântat Troparul Învierii la Crucea căpitanului Ilie Birt și s-au prins în străvechea horă, îndeplinind ritualul aruncării buzduganului.
„Acest obicei a fost interzis o perioadă scurtă cu foarte mulți ani în urmă, atunci când o fată a fost aruncată de băieți într-o vale, în loc să fie stropită cu apă așa cum era obiceiul atunci. Magistratul orașului a interzis obiceiul pentru o perioadă scurtă, după care a fost reluat”, a precizat pentru Agerpres Alexandru Stănescu, secretarul Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi.
Marți, începând cu ora 17.00, în Piața Unirii, manifestările junilor continuă cu evenimentul „Marțea cu plăcinte”, în cadrul căruia brașovenii și turiștii vor primi plăcinte și îi vor putea admira pe juni dansând hora și alte jocuri tradiționale.
„Aruncatu-n țol” este un eveniment tradițional spectaculos, în cadrul căruia Junii Tineri sunt aruncați spre cer cu ajutorul unui țol (cergă). Ritualul aruncării tinerilor spre cer este o reminiscență a unor vechi practici de confirmare a intrării în ceata de feciori și va avea loc vineri, de la ora 17.00, în Piața Unirii.
Duminica Tomii, sărbătorită în ziua de 8 mai, este binecunoscută ca fiind ziua în care are loc tradiționala paradă călare a junilor din Șchei și Brașovul Vechi.