Oficialii lui Dinamo, șocați după moartea lui Ekeng
Seara de vineri a fost una neagră pentru fotbalul românesc. Patrick Ekeng, fotbalist la FC Dinamo, a murit după ce s-a prăbuşit din senin pe teren în minutul 70 al partidei cu Viitorul Constanţa. Intrase pe teren abia de 7 minute şi probabil nici nu apucase să transpire prea mult, când a căzut aproape inert pe gazon. După alte 7 minute a ajuns la spital, cu manevre de resuscitare efectuate în ambulanţă de medicul echipei, Liviu Bătineanu, iar după 75 de minute de resuscitare la Spitalul de Urgenţă Floreasca a fost declarat decesul, inima lui nemaiputând fi repornită. Ionel Dănciulescu, director sportiv la Dinamo, a rezumat totul în trei cuvinte dure: „Parcă suntem blestemaţi”.
Patrick Ekeng a murit la vârsta de 26 de ani, iar cauzele nu sunt cunoscute. Se ştie doar că s-a prăbuşit pe teren, a mai luat câteva guri de aer, înainte ca medicii de la club să intervină pentru a-l împiedica să-şi înghită limba şi să-i facă masaj cardiac până la sosirea ambulanţei care urma să-l ducă la spital. A durat două minute pentru ca ambulanţa de la PULS să ajungă lângă fotbalist şi alte trei până s-a plecat spre spital, unde Ekeng a ajuns în stop cardiorespirator. 10 medici au încercat să-l resusciteze, au reuşit să-i repornească inima pentru scurt timp, dar aceasta s-a oprit din nou. Toate eforturile doctorilor au fost zadarnice, iar după 75 de minute aceştia au declarat decesul.
„A făcut controale din 6 în 6 luni şi lucrurile au fost în regulă. Suntem pur şi simplu… Parcă suntem blestemaţi! E un coşmar! Soţia lui este în Franţa, s-a reuşit să se ia legătura cu ea. O să ajungă probabil mâine aici. Nu ştim exact ce s-a întâmplat după ce a căzut, eram disperaţi. Medicul Bătineanu a vrut să-l ajute, l-a întors pe o parte să nu-şi înghită limba. Timpul parcă a stat în loc. În această noapte corpul va fi dus la IML şi i se va face necropsia”, a spus Ionel Dănciulescu la scurt timp de la anunţul oficial privind decesul lui Patrick Ekeng.
Medicul Liviu Bătineanu a explicat că în asemenea situaţii se impune efectuarea de masaj cardiac şi eliberarea căilor respiratorii. „Eram cu el acolo, am văzut că s-a produs un stop cardiorespirator şi am spus repede în urgenţă. Se face resuscitare până în momentul în care se ajunge într-o unitate spitalicească. Resuscitare s-a făcut în ambulanţă. Prin masaj cardiac. Nu ştiu dacă erau sau nu aparate, dar principalul mod de resuscitare este masajul cardiac. I s-a făcut în ambulanţă şi apoi o oră şi jumătate. Eu am făcut manevre de resuscitare. Când a venit ambulanţa l-am spus imediat pe targă. Nu realizez timpul trecut de când am ajuns eu şi până a venit ambulanţa. Sunt cauze care nu pot fi explicate, în sport există moartea subită. Trebuie să existe şi o explicaţie, va veni în zilele următoare. Cred că era şi un medic pe ambulanţă. Când au venit l-am urcat pe targă şi direct în ambulanţă şi acolo am început masajul cardiac. Cred că am ajuns într-un minut, două la spital”, a declarat Liviu Bătineanu