Mai multe spitale retrag dezinfectanții Hexi Pharma
Conform Ministerului Sănătății, 50 de spitale din țară au folosit dezinfectanții diluați distribuiți de compania Hexi Pharma. 9 dintre acestea sunt din București. Reprezentanții mai multor spitale au declarat că au retras produsele Hexi Pharma din folosință deși „rezultatele testelor privind eficacitatea dezinfectanților efectuate de DSP nu au fost comunicate încă”.
„Deși rezultatele testelor privind eficacitatea dezinfectanților efectuate de DSP în instituția noastră nu ne-au fost comunicate încă, după cum nu au fost facute publice încă nici rezultate ale unor teste de conformitate biochimică ale acestor produse, instituția noastră a decis să nu mai folosească dezinfectanții Hexi Pharma până la noi informații.
Institutul Marius Nasta nu a achiziționat niciodată dezinfectanții exclusiv de la această firmă, în magazia noastră de materiale existând dezinfectanți și de la alți producători: Trident, Intercop, Unimedic, Cronos, Fipro Trade, produse pe care le folosim în prezent” a transmis purtătorul de cuvânt al Institutului „Marius Nasta”, Dr. Irina Strâmbu, pentru b1.ro.
Răspunsul Spitalului Clinic de Nefrologie DR. Carol Davila
„- în cadrul Spitalului Clinic de Nefrologie DR. Carol Davila utilizarea produselor Hexi Pharma a fost sistată din momemntul apariției suspiciunilor privind calitatea acestor produse;
– produsele existente în stoc la data apariției suspiciunilor au fost retrase de la folosire, fiind depozitate în locuri special amenajate.
– la aceasta dată Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila folosește produse de la ceilalți furnizoti acreditați de către Ministerul Sănătății, respectiv SC Polimed International, Sc High Tech Laboratories, SC Fibro Trade SA.
Mentionam ca in perioada 2013-2016 Spitalul Carol Davila a folosit produse Hexi Pharma in proportie de maxim 15% din totalul produselor de dezinfectie utilizate.
Manager Prof. Dr. Mircea Penescu”
Răspunsul conducerii Spitalului Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”
„Spitalul nostru are contract încheiat cu Hexi Pharma pentru un singur produs, respectiv săpun lichid Kalas, care în acest moment a fost retras din folosință”.
De asemenea, Spitalul Militar Central, cel mai mare spital de profil, a precizat, după ce în presă au apărut informații conform cărora ar fi rămas de 2-3 săptămâni fără dezinfectanți, că unitatea medicală „asigură dezinfecția suprafețelor, instrumentarului, tegumentelor și mucoaselor prin utilizarea de solușii biocide, care asigură prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale, conform normelor și procedurilor interne elaborate în acest sens și în conformitate cu standardele internaționale în domeniu. Nu se pune în niciun caz problema asigurării și prevenirii infecțiilor nosocomiale cu spirt”.
Pe de altă parte, potrivit unor informaţii publicate de jurnalista Emilia Şercan pe pagina sa de Facebook, Spitalul Militar ar folosi dezinfectanţi expiraţi.
„Lucrurile sunt mult mai grave la Spitalul Militar Central decat ne putem inchipui. In ultimele luni, pe langa produsele Hexi Pharma, de la farmacia-depozit, care aprovizioneaza spitalul cu materiale sanitare, au fost distribuite catre sectii si produse Anios, despre care a scris in ultimele zile si echipa de la Gazeta Sporturilor.
Aceste produse Anios, distribuite sectiilor, provin dintr-un lot de dezinfectanti care au EXPIRAT, asa cum se vede si in poza de mai jos, din luna august 2015. Sursele mele imi spun ca sectiile nu au voie sa faca stocuri de produse, iar atunci cand raman fara materiale sanitare merg si isi refac stocurile de la farmacia-depozit. Regulile sunt foarte stricte acolo, pentru ca este regim militar.
Astazi, dupa ce am scris despre faptul ca Spitalul Militar a ramas fara dezinfectanti, Directoarea de ingrijiri impreuna cu cateva infirmiere si ingrijitoare au mers din sectie in sectie si au ridicat toate bidoanele Anios EXPIRATE”, a scris Emilia Şercan pe Facebook.