Expoziția „Comunismul în România”, la Ateneul Român
Istoria comunismului în România nu este studiată la şcoli, iar la 27 de ani de la Revoluţie, încă nu există, în Capitală, un muzeu al Totalitarismului. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului vrea să îndrepte toate acestea şi, ca prim pas, a deschis o expoziţie cu cele mai importante evenimente care au marcat România sub comunism.
Fenomenul represiunii și rezistenței anticomuniste este surprins în informații și imagini reprezentative prezentate publicului, până la sfârșitul lunii mai, în expoziția „Comunismul în România”, vernisată miercuri la Ateneul Român.
Sunt înfăţişate aspecte dramatice din lupta partizanilor, represiunea şi sfârşitul lor eroic.
Organizatorii expoziţiei atrag atenţia că generaţiile tinere nu cunosc istoria recentă, pentru că aceasta nu este studiată la şcoală, aşa că își propun să mențină vie memoria acelei perioade, iar expoziția să se regăsească în expunerea permanentă a viitorului Muzeu al Comunismului.
În 1989 existau aproape 40.000 de securişti şi în jur de 400.000 de turnători. Ei făcuseră până atunci 70.000 de victime, condamnaţi în închisorile comuniste.