UE oferă asistenţă tehnică pentru accesarea fondurilor
România a pierdut miliarde de euro din fondurile europene din motive procedurale. Mulţi nu au ştiut cum să întocmească dosarul pentru finanţare. Acum, Uniunea Europeană oferă, pe lângă fonduri, şi asistenţa tehnică necesară pentru a dobândi aceşti bani!
Ştim că trebuie să respectăm criteriile de eligibilitate pentru orice proiect pe care vrem să îl depunem spre finanţare la Uniunea Europeană. Acest lucru îl cunosc cel mai bine cei care au fost refuzaţi din motive procedurale.
Ca atare, trebuia creată o formă de ghidaj, să-i spunem, care să verifice pe parcursul procesului de evoluţie a fiecărui proiect dacă ideile bune ale aplicanţilor au forma dorită. Evident, scopul final este acela de a realiza ceva cu banii europeni.
În ajutorul aplicanţilor şi al instituţiilor menite a primi şi verifica toate proiectele de finanţare a apărut, la finalul lui 2014, Programul operaţional Asistenţă tehnică, cel care are în vedere implementarea eficientă şi eficace a fondurilor europene în România pentru perioada 2014-2020.
Prin intermediul acestuia, aplicanţii pot fi atât instruiţi în a compune corect proiecte de finanţare, cât şi îndrumaţi pe parcursul implementării proiectelor aprobate. Cum banul folosit la realizarea respectivelor investiţii provine din taxele plătite de neamţul, francezul sau românul cetăţeni europeni, sigur că există, tot în cadrul acestui program, şi forme de control şi verificare că banii publici se duc spre destinaţia lor înainte stabilită şi nu iau calea altor interese.
Programul se sprijină pe 3 axe, prin intermediul cărora ar trebui să se realizeze atât o informare cât mai amplă a aplicanţilor la fondurile europene, cât şi construcţia unor structuri de îndrumare chiar şi în spaţiul virtual, care să asigure un nivel cât mai ridicat de transparenţă a procesului de selectare a partenerilor.