Ministrul Mediului, despre legea contravențiilor silvice

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată, vineri, Camerei Deputaților și foștilor miniștri ai Mediului, urgentarea procedurilor privind aprobarea modificărilor la proiectul Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, astfel încât Gărzile Forestiere să poată deveni operaționale și eficiente.

„Încă de la începutul preluării mandatului de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, am declarat public că una dintre prioritățile majore ale echipei pe care o conduc se referă la păduri. Vorbim despre un subiect sensibil pentru care toți cetățenii României manifestă un interes din ce în ce mai mare, devenind unul dintre elementele foarte discutate vis-a-vis de protecția mediului. Pentru mine și echipa mea, gospodărirea durabilă a pădurilor și implicit limitarea tăierilor ilegale sunt obiective prioritare. Măsurile pe care le-am adoptat pentru continuarea acestei reforme și pe care le implementăm anul acesta vor conduce, sperăm noi, la o reducere vizibilă și cuantificabilă a fenomenului tăierilor ilegale, cu impact pozitiv în viitor. O modalitate pe care am considerat-o ca extrem de eficientă în realizarea obiectivelor mai sus menționate este operaționalizarea și eficientizarea activității Gărzilor Forestiere, structuri operative ale autorității statului, al căror atribut este asigurarea aplicării regimului silvic și regimului cinegetic la nivel național (…)”, se arată în documentul transmis, vineri, Agerpres.

Potrivit ministrului Mediului, orice structură de autoritate are nevoie de instrumentele legale, iar în cazul pădurilor, Legea 171/2010 privind regimul contravențiilor silvice reprezintă un scop.

„Se știe, însă, că orice structură de autoritate are nevoie de instrumentele legale pentru a-și atinge scopul. Un asemenea instrument este și Legea 171/2010 privind regimul contravențiilor silvice care, de la momentul intrării ei în vigoare și până în anul 2014, s-a constatat că nu asigură eficiența necesară ca instrument pentru autoritatea statului. Ca urmare, a fost inițiat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, care în prezent este în etapa finală de dezbatere parlamentară. Pe tema acestui proiect de modificare a legii s-au făcut dezbateri în ultimele luni în Parlament și nu au existat puncte de vedere divergente. S-au adus amendamente care au îmbunătățit proiectul de lege, dar au fost și puncte de vedere care au susținut că actul normativ ar avea articole neaplicabile. În Comisia pentru Agricultură, Silvicultură și Servicii din Camera Deputaților, proiectul de lege a fost votat în unanimitate”, notează ministrul de resort.

Potrivit sursei citate, modificările la Legea 171 trebuie să creeze un regim sancționatoriu mai sever iar fără acestea Gărzile Forestiere nu dispun de instrumentul eficient de acțiune în multe din cazurile în care trebuie să intervină în scopul protejării pădurilor. Mai mult, dacă instituirea acestor sancțiuni nu va fi aprobată este amenințată eficiența celor două Regulamente europene existând un risc major de declanșare a procedurii de infringement împotriva României.

„Modificările la Legea 171/2010 trebuie să creeze un regim sancționatoriu mai sever, care să fie extins asupra tuturor celor care afectează integritatea pădurilor. În plus, modificările propuse prin proiectul de lege instituie sancțiuni proporționale și disuasive impuse de două regulamente europene, Regulamentul (UE) nr. 995/2010 Due Diligence prin care se reglementează principiul prudenței la introducerea în piața comunitară de lemn și produse din lemn și respectiv Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 privind regimul de licențe FLEGT în vederea asigurării trasabilității lemnului. Dacă instituirea acestor sancțiuni nu este aprobată, este amenințată eficiența celor două Regulamente europene și, ca urmare, există un risc major de declanșare a unei proceduri de infringement împotriva României, acțiunile preliminare în acest sens fiind deja inițiate din anul 2015. Avem convingerea că procesul de eficientizare a activității Gărzilor, intensificat în ultimele luni, poate fi compromis dacă acest proiect de Lege (PL-x 162/2014) nu va fi adoptat înainte de vacanța parlamentară”, reiese din scrisoare deschisă a ministrului Mediului.

Cristiana Pașca Palmer consideră că aprobarea acestui proiect de lege înainte de vacanța parlamentară va arăta românilor că Parlamentul își asumă una dintre cele mai importante legi în prevenirea și combaterea ilegalităților din sectorul silvic.

„Legea se află în Parlament de mai bine de un an. Cu siguranță, prelungirea dezbaterilor cu toți factorii interesați și în comisiile din Parlament au fost binevenite, au adus modificări utile pentru asigurarea scopului pentru care proiectul a fost inițiat, dar credem că a sosit timpul pentru decizie. Cred că Parlamentul României își dorește cu adevărat să devină un actor important în procesul de combatere a tăierilor ilegale. Fac, așadar, un apel la buna dumneavoastră credință și vă rog să finalizați procedura. În opinia noastră, aceasta presupune introducerea pe ordinea de zi a Comisiei Juridice în ședința de săptămâna viitoare, elaborarea raportului comun împreună cu Comisia pentru Agricultură și votul în plenul Camerei Deputaților. Aprobarea acestui proiect de lege înainte de vacanța parlamentară va arăta românilor că Parlamentul își asumă una dintre cele mai importante legi în prevenirea și combaterea ilegalităților din sectorul silvic”, este de părere ministrul Mediului.

În data de 16 mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat organizarea unui concurs pentru posturile vacante de inspector șef în cadrul Gărzilor Forestiere din Brașov, Oradea, Suceava și Ploiești.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere a fost adoptat de Senat în data de 20 octombrie 2015, însă, după trei săptămâni, deputații din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au decis amânarea discutării acestui proiect. Documentul arată că, în cursul lunii august, controalele silvice și cinegetice ar urma să fie efectuate la nivel central și local de Gărzile Forestiere, entități în cadrul cărora numărul de posturi preconizat se ridică la 617 persoane, dintre care 545 va fi reprezentat de personalul silvic cu atribuții de control și implementare.

Activitatea Gărzilor va fi coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin secretarul de stat pentru Păduri și prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic și cinegetic din cadrul acesteia.

Gărzile Forestiere vor acoperi toate cele 43 de județe, plus municipiul București, și vor fi organizate în nouă sedii deschise în: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Timișoara. Cele mai multe posturi vor fi la Garda forestieră Suceava (94 din care 86 personal silvic), urmată de Garda forestieră Brașov (90 posturi; 82 personal silvic) și Garda forestieră Cluj (70 posturi; 62 personal forestier).

Pe de altă parte, Gărzile forestiere din Oradea, Ploiești și București vor avea mai puțini angajați.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.