Creștere alarmantă a numărului celor înțepați de căpușe

Specialiștii avertizează că în această perioadă a crescut îngrijorător numărul oamenilor înţepaţi de căpuşe, în special din cauza temperaturilor ridicate şi a ploilor abundente, care favorizează apariţia şi răspândirea acestor insecte.

La spitalul „Victor Babeş” ajung săptămânal în jur de 20-30 de persoane muşcate de căpuşe, în timp ce la Institutul de boli infecţioase „Matei Balş” vin anual aproximativ 1.500 de persoane cu muşcături.

Căpuşele sunt în mare parte purtătoare de boli şi din acest motiv există riscul ca o muşcătură să provoace şi boala Lyme, o afecţiune extrem degravă care afecteză întregul organism. Anul trecut, în ţara noastră au fost notificate peste 760 de cazuri, dintre care 320 confirmate. Chiar şi aşa, în acest an stropirile împotriva căpuşelor au început mult mai târziu în Capitală, din cauza contractului de dezinsecţie care a expirat.

„În luna iunie, la Institutul Matei Balş s-au prezentat cam 420 de pacienţi muşcaţi de căpuşe, un sfert din ei fiind copii. Este un număr destul de mare, în concordanţă cu temperatura ridicată şi cu faptul că vara oamenii desfăşoară mai multe activităţi în aer liber. Căpuşele trăiesc în blana animalelor, de acolo ajung pe iarbă şi tocmai de aceea trebuie să evităm să stăm direct pe iarbă. E bine să folosim o pătură pe care să o scuturăm bine când plecăm, să purtâm pe cât posibil pantaloni lungi şi să nu expunem prea multă piele pe care căpuşele s-ar putea ataşa”, a explicat Cătălin Apostolescu, medic la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.