Straja, o stațiune în continuă expansiune

Stațiune turistică Straja a luat avânt odată cu încercarea reorientării zonei Văii Jiului de la activități industriale spre turism. S-a încercat prin realizarea mai multor domenii schiabile (Domeniul Schiabil de la Vidra, Domeniul schiabil Șureanu, Telegondola din pasul Vâlcan) dezvoltarea activității turistice în zone dependente de activitatea de minerit.

Deși Straja, era o zonă frecventată de turiști, abia în anul 2002 așezarea a fost declarată stațiune turistică. Dacă în anul 1970 în zonă erau doar 78 locuri de cazare, se estimează că azi sunt aproximativ 3700 locuri de cazare. Din păcate multe din construcțiile realizate în ultimii ani nu au ținut cont de o dezvoltare urbanistică unitară astfel localitatea s-a dezvoltat un pic haotic.

Domeniul schiabil de la Straja se găsește pe versantul nordic al Munților Vâlcan, la 8 km de orașul Lupeni. Stațiunea Straja însumează momentan 26km de pârtie schiabili, împărțiți în 12 pârtii care pornesc de la altitudinea minimă de 750m până la altitudinea maximă de 1868m.

Zona construită a stațiunii se găsește la altitudinea de 1400m.

Domeniul schiabil și-a extins recent suprafața, altitudinea maximă a pârtiilor atingând 1868m – Vârful Straja. Stațiunea a suferit unele îmbunătățiri ale instalațiilor, telescaunul de acces din orașul Lupeni a fost înlocuit cu o telegondolă modernă ce pornește din zona de agrement Brăița.

Accesul la domeniul schiabil Straja se poate face cu telegondola din orașul Lupeni, zona Brăița (vezi indicatoarele de pe bulevardul principal). Se urcă cu telegondola o diferență de nivel de 593m și o distanță de 2536m. O altă varintă de acces este drumul județean asfaltat, dat în folosință în anul 2007, cu o lungime de 8 km.

Dacă nu sunteți cazați în Stațiunea Straja, vă sfătuim să urcați în stațiune cu telegondola, mai ales dacă optați pentru varinta de skipass cu valabilitate de o zi. Veți evita astfel problema parcărilor.

Unitățile de cazare se găsesc în imediata proximitate a pârtiilor, însă majoritatea dintre ele au probleme cu locurile de parcare. Circulația în interiorul stațiunii în sezonul de iarnă este parțial închisă, astfel trebuie să luați în considerare că va trebui să cărați bagajele de la parcare până la pensiune.

Dacă ar fi să vă dăm un sfat legat de cazare am sugera să vă cazați în zona Lupeni. Există diferență foarte mare între prețurile practicate în stațiunea Straja față de orașul Lupeni.

Cele 12 pârtii ale domeniului schiabil de la Straja oferă o mare diversitate pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Cea mai lungă pârtie (Pârtia Straja) are 8,1 km și pornește de pe vârful Straja (1868m). Coboară până la altitudinea minimă de 750m (baza telegondolei). Din păcate de multe ori pârtia este impracticabilă în jumătatea de jos datorită lipsei zăpezii. Dificultate, în sistemul internațional – roșu.

Alte pârtii sunt:

Pârtia Lupului – lungime 519m, diferență de nivel 163m, iluminată nocturn, dificultate – negru;

Pârtia Lupului II – lungime 750m, diferență de nivel 163m, dificultate – roșu;

Pârtia canal – lungime 1400m, diferență de nivel 180m, dificultate – negru;

Pârtia canal II – lungime 1200m, diferență de nivel 180m, dificultate – roșu;

Platoul Constantinescu – lungime 1740m, diferență de nivel 366m, dificultate – albastru;

Pârtia Sfântul Gheorghe – lungime 700m, diferență de nivel 144m, dificultate – albastru;

Pârtia Mutu – lungime 1269m, difernță de nivel 200m, difcultate – roșu și albastru;

Platoul Soarelui – lungime 405m, diferență de nivel 102m, dificultate – albastru;

Pârtia telegondola – lungime 3200m, diferență de nivel 593m, dificultate – roșu;

Pârtia Vf Straja – lungime 1000m, dificultate – roșu; Pârtia pentru începători, lungime – 400m, dificultate – verde.

Tarife skipass la Straja:

1 zi – 90lei; 2 zile – 170 lei; 3 zile – 240lei; 4 zile – 310lei; 5 zile – 380 lei;

întreg sezonul – 1200lei;

interval orar 09:00 – 13:00; interval orar 13:00 – 17:00; interval orar 17:00 – 21:00 – 40 lei;

interval orar 09:00 – 17:00; interval orar 13:00 – 21:00 – 70 lei;

5 urcări – 19lei; 50 urcări – 180lei.

Intervale de funcționare a pârtiilor de la Straja:

teleschiuri – luni – duminică 09:00 – 21:00;

telegondola – luni, miercuri – duminică 09:00- 17:30 (marți – închis).

Bile albe

diversitate la schi datorită numărului mare de pârtii.

– prețuri accesibile și servicii de calitate.

– diferența mare de nivel a pârtiilor.

– evoluția acestei stațiuni. Într-un timp scurt a reușit să devină o importantă destinație de schi din România prin mărirea suprafeței schiabile și îmbunătățirea serviciilor turistice.

– peisaj extraordinar spre valea Jiului de Vest.

Bile negre

pentru ajunge în partea superioară a domenului schiabil unde se găsesc mai multe pârtii există un singur teleschi pentru acces, acest lucru generând supra-aglomerarea acestei instalații.

– există o segmentare a pârtiilor în zona telegondolei. Pârtia ce merge în paralel cu teleschiul I nu are continuitate, astfel că la un moment dat va trebui să dați schiurile jos și să treceți de o zonă pietonală.

– negestionarea tuturor pârtiilor de un singur administrator, rezultând astfel două tipuri de bilete.

– numărul mic de parcări amenajate, aflându-te astfel în situația în care trebuie să parchezi mașina pe marginea drumului la o distanță mare față de zona schiabilă.

Potențialul turistic montan al zonei Petroșani este într-adevăr foarte mare. Asupra depresiunii străjuiesc Munții Retezat, Munții Parâng și Munții Vâlcan. Din stațiunea Straja veți avea o minunată priveliște cu Munții Retezat.

Dacă vă gândiți la un sejur turistic în zona Petroșani vă recomandăm să combinați domeniul schiabil de la Straja cu domeniul schiabil de la Vidra (Transalpina – Voineasa) care se găsește la o distanță de 57km de Lupeni. Dacă sunteți practicant al schiului de tură vă recomandăm o ieșire în Munții Piule – Iorgovanul (Retezatul Mic) sau pe creasta Oslea (Munții Vâlcan).

Sursa: travelguideromania.com;

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.