Creditele pentru Prima Casă, blocate!

0

Veşti proaste pentru cei care vor un credit Prima Casă. De câteva luni bune, băncile nu mai primesc dosare şi nici nu se întrezăreşte vreo rezolvare. Mai mult de atât, băncile îi îndeamnă pe clienţi spre creditele ipotecare. 

Ministrul Finanţelor a anunţat că vrea să suplimenteze fondurile pentru programul Prima Casă, dar o decizie finală va fi luată după o analiză a eficienţei acestuia. Până atunci, românii care vor un credit prin Prima Casă mai au de aşteptat.

„Vrem să vedem ce efecte a produs în această piaţă, care e eficienţa programului şi să definim nişte coordonate astfel încât să fie mai stabil, să nu mai creeze atâta presiune şi angoasă”, spunea, săptămâna trecută, Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

Luna aceasta, nouă bănci au primit bani redistribuiţi de la cele care nu şi-au cheltuit fondurile. Suma ajunge doar pentru 250 de dosare de credit, care au fost deja aprobate. Cererea este însă imensă.

Împrumuturile ipotecare standard nu sunt o soluţie pentru toată lumea, pentru că avansul cerut în cazul lor este de până la 6 ori mai mare faţă de cel pentru Prima Casă.

De exemplu, pentru o locuinţă de 50 de mii de euro, o familie care vrea un împrumut „Prima Casă” trebuie să aibă un avans de 2.500 de euro. Venitul necesar ar fi de 2.640 de lei. Pentru un împrumut ipotecar, avansul ar fi de aproximativ 35%, adică în jur de 17.500 de euro, iar venitul lunar ar trebui să se ridice la peste 4.700 de lei. Diferenţele sunt foarte mari.

Până acum, peste 180 de mii de români au reuşit să-şi ia o locuinţă prin programul „Prima Casă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.